niedziela, 9 czerwca 2013

Placki z cukinii (wykorzystanie żółtek)

Placki z cukinii robi się identycznie jak placki ziemniaczane. Tym razem jednak nie dodałam całego jajka, ale dwa żółtka, które zostały mi z przepisu na pasztet drobiowy. 
Placki podaję z sosem tzatziki, natomiast moja córka lubi ze śmietaną i cukrem.




Składniki:
1 cukinia
2 żółtka
4-5 łyżek mąki


  • Cukinie obrać i przełożyć do malaksera
  • Dodać żółtka i zmiksować, ale tak, żeby były widoczne kawałki cukinii (nie miksować na jednolitą masę)
  • Dołożyć mąkę i wymieszać do połączenia składników
  • Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać placki, lekko je spłaszczając i smażyć z obu stron na złoty kolor
  • Podawać z sosem tzatziki
  • lub śmietaną i cukrem
Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Jak duża ma być cukinia na 2 żółtka i czy mozna dodać całe jajka jak się nie ma żółtek na zbyciu? a moze z żółtkami lepsze??;> pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można dodać całe jajka. Wówczas waga cukinii to ok. 300-330 gramów. Jeśli dajemy same żółtka, to waga cukinii nie powinna przekraczać 300 gramów. Konsystencja ciasta na placki powinna być zbliżona do tej na placki ziemniaczane.

      Usuń
  2. Bardzo fajnie smakują ze śmietaną i cukrem:) Natomiast po dodaniu soli i pieprzu to lepsze są z sosem tzatziki:)

    OdpowiedzUsuń