Klasyczny de volaille to pierś z kurczaka zrolowana z masłem. Ja natomiast do środka wkładam ser żółty.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
4 plasterki żółtego sera (u mnie gouda)
1 jajko
2 łyżki mąki
bułka tarta
sól
pieprz
mielona słodka papryka
- Mięso umyć i oczyścić delikatnie z ewentualnych błonek
- Każdą pierś rozbić tłuczkiem dosyć cienko (lepiej się usmaży w środku)
- Ser pokroić w paski: dwa plasterki na jedną pierś (wyjdzie 8 pasków)
- Zrolowane piersi opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę)
- Kotlety smażyć na małym ogniu z czterech stron
- Dzisiaj podałam z brokułami oraz ziemniakami posypanymi szczypiorkiem
Smacznego :)
Uwielbiam! Wszystko co z piersi kurcząt!
OdpowiedzUsuńNominowałam Twój Blog do Liebster Blog awards. Nominacja do ‚Liebstera’ jest otrzymywana, za dobrą wykonywaną pracę.
Przyznaje się ją blogerom, którzy dopiero zaczynają swoja przygodę :) Znajdziesz szczegóły tutaj -> http://aleciastko.pl/liebster-blog-awards/
Bardzo dziękuję za nominację:)
UsuńPyszne kotleciki!Dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuń