środa, 19 czerwca 2013

Zupa ziemniaczana na boczku

Zupa nie należy do lekkich ze względu na tłusty boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;)



Składniki:
300 gramów ziemniaków
300 gramów wędzonego boczku
1 marchewka
1/4 selera
1 pietruszka
1/2 pora
2-3 łyżki śmietany do zabielenia
sól
pieprz



  • Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz sam się wytopi)
  • Por pokroić na cienkie plasterki i dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki
  • Marchewkę obrać i pokroić w plasterki
  • Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części
  • Seler obrać 
  • Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić
  • Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie
  • Następnie zabielamy zupę tak, jak to omawiałam w przepisie na zupę zupę ogórkowądo kubeczka wlać śmietanę i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać! Następnie całość wlać do zupy jednocześnie mieszając, żeby śmietana ładnie się rozprowadziła w garnku. Doprowadzić do wrzenia - nie gotować
Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Kartoflanka na boczku jest chyba najsmaczniejsza!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz już wiem, że tak jest choć był to eksperyment:) Nigdy nie robiłam w ten sposób ziemniaczanej

    OdpowiedzUsuń
  4. Boczek wędzony parzony, czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biorę wędzony taki, jaki jest w sklepie. Chodzi o to, żeby był wędzony

      Usuń
  5. Zrobilam wedlug Twojego przepisu raz kolejny...ostatnum razem moj ziec zapytal,dlaczego tak malo zrobilam,a to byl gar 4 litrowy;)Super przepis I polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. W piątek zrobiłam! Wyszła przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń