Składniki:
300 gramów ziemniaków
300 gramów wędzonego boczku
1 marchewka
1/4 selera
1 pietruszka
1/2 pora
2-3 łyżki śmietany do zabielenia
sól
pieprz
- Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz sam się wytopi)
- Por pokroić na cienkie plasterki i dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki
- Marchewkę obrać i pokroić w plasterki
- Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części
- Seler obrać
- Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić
- Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie
- Następnie zabielamy zupę tak, jak to omawiałam w przepisie na zupę zupę ogórkową: do kubeczka wlać śmietanę i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać! Następnie całość wlać do zupy jednocześnie mieszając, żeby śmietana ładnie się rozprowadziła w garnku. Doprowadzić do wrzenia - nie gotować
Smacznego :)
Kartoflanka na boczku jest chyba najsmaczniejsza!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTeraz już wiem, że tak jest choć był to eksperyment:) Nigdy nie robiłam w ten sposób ziemniaczanej
OdpowiedzUsuńBoczek wędzony parzony, czy nie?
OdpowiedzUsuńBiorę wędzony taki, jaki jest w sklepie. Chodzi o to, żeby był wędzony
UsuńZrobilam wedlug Twojego przepisu raz kolejny...ostatnum razem moj ziec zapytal,dlaczego tak malo zrobilam,a to byl gar 4 litrowy;)Super przepis I polecam!!!
OdpowiedzUsuńW piątek zrobiłam! Wyszła przepyszna :)
OdpowiedzUsuń