Przepis na ciasto wzięłam z Harmonii smaku, natomiast rabarbar to mój pomysł.
Składniki:
2 jajka
350 ml jogurtu greckiego
4 łyżki cukru + 3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
2 łodygi rabarbaru
- Rabarbar pokroić na 1 cm plasterki
- Wlać ok. 1,5 cm wody do garnka, wsypać 3 łyżeczki cukru, dodać pokrojony rabarbar i zagotować. Na małym ogniu gotować ok. 5 minut (nie dłużej) - odstawić do przestygnięcia
- Do malaksera wbić jajka, dodać jogurt grecki i zmiksować
- Następnie dodać cukier, proszek do pieczenia, olej i mąkę - zmiksować na gładką masę
- Rozgrzać patelnię (nie ma potrzeby wlewania oleju ponieważ został dodany do ciasta) i nakładać masę formując placuszki
- Na środek każdego racucha kłaść po łyżeczce ugotowanego rabarbaru
- Piec z każdej strony do momentu aż uznamy, że ciasto nie jest surowe
- Podawać posypane cukrem pudrem
Znów mi się zachciało racuszków 0.0
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbarowej:>
No to musisz usmazyc:)
Usuń