środa, 12 czerwca 2013

Zupa ogórkowa zabielana

Zupy robię rzadko, ale w sumie nie wiem dlaczego:) Jednak tym razem podam przepis na zupę i będzie to ogórkowa. Bardzo delikatna, kwaśna, ale nie wykręcająca buzi:) Ugotowana na piersi z kurczaka i zabielona śmietaną.


Składniki:
2 - 2,5 l. wody (ilość wody zależy od tego, czy lubimy zupę gęstą czy bardziej rzadką)
1 pierś z kurczaka
1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna
1 marchewka średniej wielkości
1 korzeń pietruszki
2 nieduże ziemniaki
6-7 ogórków kiszonych
woda spod ogórków (ja daję 250-300 ml - tj. ok. 1 szklanki)
3 kopiaste łyżeczki śmietany 18%
1 łyżeczka natki pietruszki do dekoracji


  • Pierś z kurczaka umyć i oczyścić ewentualne błonki. Pokroić w kostkę
  • Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę
  • Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • Wstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową
  • Usunąć z wierzchu ewentualne szumowiny, które się wytworzą podczas gotowania
  • Zupę gotować na małym ogniu, pod półrzykryciem do momentu ugotowania warzyw do miękkości
  • Teraz pora na zabielenie. Robi się dokładnie tak samo, jak podawałam w przepisie na zupę pomidorową: do kubeczka wlać 3 łyżeczki śmietany i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać! Następnie całość wlać do zupy jednocześnie mieszając, żeby śmietana ładnie się rozprowadziła w garnku. Doprowadzić do wrzenia - nie gotować
  • Zupę podawać posypaną natką pietruszki
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ogórkowa to moja zupa nr 1, spróbuje twojego przepisu, polecam tez staropolski przepis na ogórkową - http://przepisybabci.com/zupa-ogorkowa/

      Usuń
  2. Czy ziemniaki w takiej zupie nie są zdębiałe (po prostu się nie ugotują) jeżeli zaczniemy je gotować razem z kwaśnym płynem z ogórków? Według mnie gotując kwaśne zupy (ogórkowa, kapuśniak, itp.) kwaśny składnik i płyn dajemy gdy ziemniaki już będą miękkie albo powinno się ziemniaki ugotować oddzielnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście,że ziemniaki się nie ugotują w żadnej kwaśnej zupie.Należałoby je ugotować oddzielnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gotują się dużo dłużej jak są dodane pierwsze ogórki z kwasem. Najpierw się gotuje rosół z ziemniakami a pozniej dodaje ogórki i kwas . ;)

    OdpowiedzUsuń