poniedziałek, 3 czerwca 2013

Krokiety nadziewane serem, szynką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym

Bardzo fajne danie na obiad lub podwieczorek.



Składniki:
Proporcje są proste. Na jeden naleśnik przypada:
1 średniej wielkości pieczarka
2 plasterki żółtego serca (ewentualnie ser pokrojony w paski, ale łatwiej jest zwinąć naleśnik w krokiet, jeśli ser będzie w plastrach),
1/2 plasterka szynki
1/2 ogórka kiszonego pokrojonego w słupki

Panierka:
mąka
bułka tarta
1 jajko


  • Usmażyć naleśniki według własnego przepisu
  • Pieczarki pokroić w kostkę
  • Szynkę pokroić w paski
  • Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i podsmażyć pieczarki i szynkę




  • Ogórek przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w słupki, które należy jeszcze raz przekroić na pół - dzięki temu, że będą mniejsze, będzie się łatwiej zwijać naleśniki w krokiet



  • Ser żółty lepiej, żeby był w plasterkach, ale ja akurat pokroiłam w paseczki
  • Tak przygotowane składniki układać na środku naleśnika: najpierw plasterek sera żółtego, następnie podsmażone paski szynki w takiej odległości od siebie, aby móc pomiędzy nie ułożyć pieczarki, na to ułożyć słupki ogórka i przykryć drugim plasterkiem sera żółtego




  • Zwijać krokieta najpierw składając boki naleśnika do środka (nie muszą się stykać), a następnie powoli zwijając go od siebie tworząc płaski rulon
  • Tak przygotowane krokiety należy najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej - podsmażyć na tej patelni, na której były podsmażane na samym początku pieczarki z szynką 


Tak naprawdę ilość składników to sprawa indywidualna. Ja na przykład lubię gdy jest dużo żółtego sera, ponieważ po przekrojeniu krokieta ser fajnie się ciągnie :)



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz