sobota, 15 czerwca 2013

Drożdżowe niestaranne bułeczki rabarbarowe

Racuszki z rabarbarem tak mi smakowały, że postanowiłam zrobić coś jeszcze na słodko-kwaśno. Zostały mi dwie gałązki rabarbaru więc wykorzystałam je do drożdżowych bułeczek rabarbarowych. 




Składniki:
2 gałązki rabarbaru
310 gramów mąki pszennej
110 ml mleka
15 gramów drożdży
3 łyżeczki cukru
1 jajko
30 gramów masła
250 ml oleju
4 łyżeczki cukru
cukier puder
  • Rabarbar pokroić na plasterki, posłodzić i odstawić na bok
  • Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut
  • Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto razem z rozrobionymi drożdżami i wymieszać
  • Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczką
  • Nastawić piekarnik na 180 st. C (mój z termoobiegiem)
  • Po wyrośnięciu ciasto zwinąć w rulon, odrywać go po kawałku, formować kulki i rozwałkowywać 
  • Na środku układać po kilka plasterków rabarbaru i formować niestaranne bułeczki
  • Piec ok. 20-25 minut
  • Posypać cukrem pudrem
Smacznego :)

   Akcja rabarbar - IV edycja

2 komentarze:

  1. co tam kształt!
    ważne, że smakowały:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A bo to mialy byc sakiewki, ale za bardzo urosly i powstaly smaczne i niestaranne buleczki:)

      Usuń