Składniki:
2 gałązki rabarbaru
310 gramów mąki pszennej
110 ml mleka
15 gramów drożdży
3 łyżeczki cukru
1 jajko
30 gramów masła
250 ml oleju
4 łyżeczki cukru
cukier puder
- Rabarbar pokroić na plasterki, posłodzić i odstawić na bok
- Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut
- Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto razem z rozrobionymi drożdżami i wymieszać
- Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczką
- Nastawić piekarnik na 180 st. C (mój z termoobiegiem)
- Po wyrośnięciu ciasto zwinąć w rulon, odrywać go po kawałku, formować kulki i rozwałkowywać
- Na środku układać po kilka plasterków rabarbaru i formować niestaranne bułeczki
- Piec ok. 20-25 minut
- Posypać cukrem pudrem
co tam kształt!
OdpowiedzUsuńważne, że smakowały:D
A bo to mialy byc sakiewki, ale za bardzo urosly i powstaly smaczne i niestaranne buleczki:)
Usuń