Danie to jest bardzo proste do wykonania. Naprawdę warto poświęcić tę godzinę na przygotowanie ponieważ przyjemność z jedzenia jest ogromna:)
Składniki:
pałki (podudzia) z kurczaka - nie podaję ilości, ponieważ jest to sprawa indywidualna, a ilość reszty składników nie będzie mieć znaczenia
sól
pieprz
słodka papryka
margaryna i woda do smażenia/duszenia
- Zdjąć z pałek skórę (ewentualnie zostawić jeśli ktoś lubi, ale ja nie lubię skóry, więc zdejmuję) i umyć
- Przyprawić i na chwilę odstawić
- Rozgrzać na patelni margarynę, następnie ułożyć pałki i chwilę podsmażyć
- Następnie dolać ok. 1 szkl. (200 ml) wody, przykryć patelnię i dusić mięso ok. 30 minut
- Po ok. 20 minutach pilnować, żeby mięso nie zaczęło się przypalać, ponieważ woda zacznie parować i kurczak może zacząć przywierać do dna patelni - jeśli tak się stanie to dolać łyżkę wody (nie więcej) i jeszcze z 5-10 minut podsmażać pod przykryciem od czasu do czasu potrząsając patelnią, żeby mięso nie zaczęło przywierać
- Po upływie pół godziny zdjąć pokrywkę i jeszcze chwilę smażyć z obu stron aż mięso się przyrumieni
- Podawać z ziemniakami i surówką
Tej wody to stanowczo za dużo. Nie odparuje a wręcz trzeba odlac by mięso sie przyrumienilo.
OdpowiedzUsuńWitam. Dla mnie przepis okey. Mojemu dziecku też smakowało.
OdpowiedzUsuńPolecam. :))
Dziś sprobuje!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
OdpowiedzUsuń