piątek, 14 czerwca 2013

Pałki kurczaka (podudzia) z patelni

Danie to jest bardzo proste do wykonania. Naprawdę warto poświęcić tę godzinę na przygotowanie ponieważ przyjemność z jedzenia jest ogromna:)


Składniki:
pałki (podudzia) z kurczaka - nie podaję ilości, ponieważ jest to sprawa indywidualna, a ilość reszty składników nie będzie mieć znaczenia
sól
pieprz
słodka papryka
margaryna i woda do smażenia/duszenia

  • Zdjąć z pałek skórę (ewentualnie zostawić jeśli ktoś lubi, ale ja nie lubię skóry, więc zdejmuję) i umyć
  • Przyprawić i na chwilę odstawić
  • Rozgrzać na patelni margarynę, następnie ułożyć pałki i chwilę podsmażyć
  • Następnie dolać ok. 1 szkl. (200 ml) wody, przykryć patelnię i dusić mięso ok. 30 minut 
  • Po ok. 20 minutach pilnować, żeby mięso nie zaczęło się przypalać, ponieważ woda zacznie parować i kurczak może zacząć przywierać do dna patelni - jeśli tak się stanie to dolać łyżkę wody (nie więcej) i jeszcze z 5-10 minut podsmażać pod przykryciem od czasu do czasu potrząsając patelnią, żeby mięso nie zaczęło przywierać
  • Po upływie pół godziny zdjąć pokrywkę i jeszcze chwilę smażyć z obu stron aż mięso się przyrumieni
  • Podawać z ziemniakami i surówką
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Tej wody to stanowczo za dużo. Nie odparuje a wręcz trzeba odlac by mięso sie przyrumienilo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Dla mnie przepis okey. Mojemu dziecku też smakowało.
    Polecam. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś sprobuje!

    OdpowiedzUsuń