Zdarza mi się też gotować ją o 6.30 przed wyjściem do pracy:)
Składniki:
4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 kopiaste łyżeczki śmietany 18%
ok. 1 1/2 litra wody
1 kostka rosołowa drobiowa (wiem, że to grzech :) ale ma być szybko)
1 woreczek ryżu lub makaron-świderki (moja wersja ma ryż)
1 łyżeczka natki pietruszki do posypania
- Zrobić wywar na kostce rosołowej
- W oczekiwaniu na zagotowanie wywaru przygotować w kubeczku lub szklance koncentrat i śmietanę - bardzo dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką)
- Gdy wywar zacznie się gotować zmniejszyć ogień i wlać go trochę, bardzo powoli, do rozmieszanej śmietany z koncentratem. Ważne jest, żeby nie wlewać zimnego do gorącego tylko odwrotnie! Jeśli wlejemy zimną śmietanę do gorącego wywaru to śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać. Dlatego wlewamy gorący wywar do śmietany! Dokładnie połączyć rosół z koncentratem wymieszanym ze śmietaną
- Całość powoli wlewać do garnka z rosołem jednocześnie mieszając sprężynką. Nie gotować, ponieważ śmietana również i w tym przypadku się zetnie.
- Podawać z ryżem lub makaronem-świderki, posypać z wierzchu natką pietruszki
- 5 minut i gotowe:)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz