Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa. Trwa to ok. dwóch godzin, ale dzięki temu mięso jest kruche. Można nie marynować, ale wówczas schab będzie suchy - przetestowałam to: dzisiaj robiłam bez marynowania, nie wkładałam do lodówki, tylko od razu włożyłam do piecyka. Jak dla mnie było zbyt suche.
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
przyprawa staropolska do mięs (u mnie KNORR)
4 łyżki oleju
- Mięso umyć, odciąć ewentualne błonki i delikatnie ubić (ja ugniotłam dłonią)
- 4 łyżki oleju wymieszać z połową przyprawy i obtoczyć w marynacie mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się piekło. Włożyć do lodówki na ok. 2h
- Nagrzać piekarnik do 180 st. C, a następnie piec 45 minut
Świetny, ja mimo wczorajszego upału też serwowałam wczoraj na obiad schabowego z kapustą i młodymi ziemniaczkami. Schab zawsze w modzie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam schabowego z kapustą. Już dawno nie jadłam takiego dania.
UsuńUwielbiam takie danie :) Obiad idealny i do tego śliczny
OdpowiedzUsuńA jaki smaczny! :)
Usuń