Ciasto robi się tak samo jak na drożdżowe, niestaranne bułeczki rabarbarowe.
dżem truskawkowy - słoik 240 gramowy
300 gramów mąki pszennej
100 ml mleka
15 gramów drożdży
4 łyżeczki cukru
1 jajko
30 gramów masła
200 ml oleju
cukier puder do posypania
- Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut
- Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto razem z rozrobionymi drożdżami i wymieszać
- Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczką
- Nastawić piekarnik na 180 st. C (mój z termoobiegiem)
- Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować w prostokąt, posmarować dżemem i zwinąć dłuższym bokiem w rulon
- Piec ok. 30 minut
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, poczekać aż trochę przestygnie i pokroić w ciasteczka
- Posypać cukrem pudrem
Smacznego :)
Blaszka standardowa 30x40?
OdpowiedzUsuńNie potrzebna tu jest blaszka ponieważ po zwinięciu w rulon można rolade położyć na blasze, która jest półką w piecyku. Wczesniej można wyłożyć papierem do pieczenia
Usuń