niedziela, 16 czerwca 2013

Roladki z dżemem truskawkowym

Dobre bo słodkie:) 
Ciasto robi się tak samo jak na drożdżowe, niestaranne bułeczki rabarbarowe.



Składniki:
dżem truskawkowy - słoik 240 gramowy
300 gramów mąki pszennej
100 ml mleka
15 gramów drożdży
4 łyżeczki cukru 
1 jajko
30 gramów masła
200 ml oleju
cukier puder do posypania


  • Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut
  • Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto razem z rozrobionymi drożdżami i wymieszać
  • Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczką
  • Nastawić piekarnik na 180 st. C (mój z termoobiegiem)
  • Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować w prostokąt, posmarować dżemem i zwinąć dłuższym bokiem w rulon
  • Piec ok. 30 minut
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, poczekać aż trochę przestygnie i pokroić w ciasteczka
  • Posypać cukrem pudrem
Smacznego :)

Truskawkowy zawrót głowy 2013    
Czerwone owoce w roli głównej

2 komentarze:

  1. Blaszka standardowa 30x40?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie potrzebna tu jest blaszka ponieważ po zwinięciu w rulon można rolade położyć na blasze, która jest półką w piecyku. Wczesniej można wyłożyć papierem do pieczenia

      Usuń