środa, 19 czerwca 2013

Palmiers - mini ślimaki z ciasta francuskiego

Do przyrządzenia ślimaczków potrzebne są tylko dwa składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
50 gramów cukru

  • Rozgrzać piecyk do 200 st. C (u mnie termoobieg)
  • Podzielić ciasto na dwie części (tak, aby powstały dwa kwadraty)
  • Posypać blat cukrem i położyć na nim ciasto delikatnie wałkując aby cukier się przykleił. To samo zrobić z drugiej strony odwracając ciasto. Powtórzyć czynność dwu - trzykrotnie za każdym razem posypując blat cukrem 
  • Zwijać jednocześnie z obu stron tak, aby ruloniki spotkały na się na środku
  • Pokroić rulonik na 1 cm plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Plasterki lekko spłaszczyć ręką
  • Piec 10 minut
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz