Składniki:
30 dag wątróbki
mleko do zalania wątróbki
2 cebule
pieprz
jarzynka typu Vegeta
- Wątróbkę namoczyć w mleku - zalać tak, żeby cała została przykryta i odstawić na ok. 1 godzinę
- W tym czasie obrać cebulę, pokroić w piórka i przyprawić pieprzem oraz Vegetą - wymieszać
- Rozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę, aż zmięknie. Po usmażeniu zachować ten sam tłuszcz - usmaży się w nim wątróbkę
- Po upływie godziny odlać mleko z wątróbki i szybko ją opłukać pod bieżącą wodą
- Oczyścić starannie z błonek i pokroić na małe kawałki, przyprawić pieprzem i oprószyć mąką. UWAGA: wątróbkę soli się dopiero na talerzu, już usmażoną. W przeciwnym razie będzie twarda.
- Rozgrzać olej, na którym była smażona cebula i wrzucić na niego wątróbkę. Smażyć na małym ogniu, aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarła do patelni
- Ja zjadłam z kajzerką:)
Smacznego :)
Wątróbka jest na pewno bardzo zdrowa :) Zasmakowałam w niej będąc na diecie. Fajna propozycja!
OdpowiedzUsuńA i miło wiedziec, że nie tylko ja jestem takim tartowym żółtodziobem!
dariawkuchni.
Tarty jadłam, ale nigdy ich sama nie robiłam, bo jakoś tak wyszło:) Ale uwielbiam! Twój przepis wydrukowałam już:)
Usuńwygląda bardzo smacznie :) pozdrawiam i zapraszam http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuńA dziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wątróbkę to idealna mięsko do obiadu :)
OdpowiedzUsuńNie jem często wątróbki, ale też bardzo lubię :)
Usuń