Składniki:
kilka kromek pieczywa
1 twarożek kanapkowy (typu Ostrowia)
szczypiorek lub dymka
papryka czerwona
1 swieży, nieduży ogórek
1 nieduży pomidor lub kilka koktajlowych
1 rzodkiewka
kilka listków natki pietruszki
- Z chleba wyciąć małą szklanką okrągłe kromki (ja to robiłam wąskim kieliszkiem)
- Zrobić z nich kanapki z twarożkiem
- Kanapki ułożyć na półmisku robiąc kilka zawijasów (jak na zdjęciu - chodzi o to, żeby stonoga nie była prosta, tylko wyglądała na wijącą się)
- Pierwszą kanpkę-buzię posmarować twarożkiem, zrobić z rzodkiewki oczy, a z papryki uśmiechnięte usta. Nos może być z kawałka chleba (u mnie to był kawałek żółtej papryki)
- Posiekać natkę pietruszki i zrobić z niej czuprynę:)
- Ogórka obrać i obieraczką do ziemniaków, wyciąć z niego długie, cienkie plastry
- Paprykę pokroić wzdłuż na cienkie paski
- Pomidora pokroić w ćwiartki (jesli używamy pomidorków koktajlowych - to przekroić je na pół)
- Posiekać szczypiorek/dymkę
- Pokrojone warzywa ułożyć obok stonogi
Smacznego :)
Oooo, jaka wesoła buźka :D Przezabawne!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.
:)
Usuń