środa, 26 czerwca 2013

Stonoga z ciemnego pieczywa

Kolejne danie przygotowane z myślą o dzieciach. Był już krokodyl, a teraz stonoga z ciemnego pieczywa z twarożkiem. Oczywiście można ciemne pieczywo zastąpić jasnym, jeśli dziecku bardziej takie smakuje.


Składniki:
kilka kromek pieczywa
1 twarożek kanapkowy (typu Ostrowia)
szczypiorek lub dymka
papryka czerwona
1 swieży, nieduży ogórek
1 nieduży pomidor lub kilka koktajlowych
1 rzodkiewka
kilka listków natki pietruszki

  • Z chleba wyciąć małą szklanką okrągłe kromki (ja to robiłam wąskim kieliszkiem)
  • Zrobić z nich kanapki z twarożkiem
  • Kanapki ułożyć na półmisku robiąc kilka zawijasów (jak na zdjęciu - chodzi o to, żeby stonoga nie była prosta, tylko wyglądała na wijącą się)
  • Pierwszą kanpkę-buzię posmarować twarożkiem, zrobić z rzodkiewki oczy, a z papryki uśmiechnięte usta. Nos może być z kawałka chleba (u mnie to był kawałek  żółtej papryki)
  • Posiekać natkę pietruszki i zrobić z niej czuprynę:)
  • Ogórka obrać i  obieraczką do ziemniaków, wyciąć z niego długie, cienkie plastry
  • Paprykę pokroić wzdłuż na cienkie paski
  • Pomidora pokroić w ćwiartki (jesli używamy pomidorków koktajlowych - to przekroić je na pół)
  • Posiekać szczypiorek/dymkę
  • Pokrojone warzywa ułożyć obok stonogi
Smacznego :)

2 komentarze: