piątek, 21 czerwca 2013

Krokodyl z kiszonego ogórka i rzodkiewki

Krokodyla robiłam kika lat temu dla dzieci na zabawę Sylwestrową. Więcej czasu spędziły na rozmowie ze zwięrzeciem, niż jedzeniu :)


Składniki:
1 puszka zielonego groszku
1 puszka kukurydzy
1 łyżeczka twarożku mielonego (może być taki z wiaderka) lub serka wiejskiego
1 ogórek kiszony
1 rzodkiewka
szczypiorek lub dymka

  • Ogórka kroimy na grubsze plastry, ale jeden kawałek, z początka ogórka musi byc większy na pysk krokodyla (jak na zdjęciu)
  • W tej części ogórka, która została przeznaczona na pysk, robimy nacięcie tak, aby umieścić w nim zęby z twarożka lub serka wiejskiego :)
  • Rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki
  • Na talerzu układamy na przemian plasterki ogórka i rzodkiewki
  • W pysku umieszczamy zęby z twarożka (ja to robiłam tak, że nabierałam łyżeczką serek i spychałam delikatnie czubkiem ostrego noża). Można też zęby zrobić z serka wiejskiego i wtedy umieszczać granulki serka, które utworzą zęby - będzie łatwiej
  • Oczy robimy podobnie jak zęby ale dodatkowo nakładamy na serek po jednym zielonym groszku
  • Kroimy drobno szczypiorek lub dymke
  • Wysypujemy na półmisek groszek, kukurdze i szczypiorek/dymkę
  • Całość można polać śmietaną, jogurtem lub majonezem

Dla dzieci ogromna frajda, bo mają z kim porozmawiać :)
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Czadowy!:D
    Jest na tm talerzu wszystko co uwielbiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję :)
      W takim razie proponuję zjeść na kolację krokodyla :D

      Usuń
  2. Piękna sałatka, apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki niej można dzieciom przemycić trochę warzyw :)

      Usuń