środa, 28 lutego 2018

Omlet z suszonymi pomidorami i mąką ryżową

Na śniadanie - bomba! :) Zapycha na długo. A jeśli dodać jeszcze łyżkę nasion siemienia lnianego, o których ja na śmierć zapomniałam :) będziecie czuć sytość na pewno na ok. 3 godziny.
UWAGA NR 1! Jeśli nie macie mąki ryżowej, to możecie zrobić ją mieląc w młynku ryż, np. jaśminowy.
UWAGA NR 2! Najpierw wymieszajcie masę z dwiema łyżkami mąki. Jeśli uznacie, że jest za rzadka, wówczas dodawajcie po trochu trzecią łyżkę.



Składniki:
3 jajka rozm. S
3 plastry suszonych pomidorów
2-3 łyżki z "czubkiem" mąki ryżowej
1 łyżka siemienia lnianego - opcjonalnie
1 łyżeczka oleju kokosowego


  • Rozgrzać na patelni, na małym ogniu, olej kokosowy
  • W malakserze na dnie ułożyć pomidory (będą najbliżej noży więc się dokładnie posiekają), potem dodać jajka i 2 łyżki mąki (jeśli masa będzie za rzadka, dodawać etapami trzecią łyżkę mąki) - całość dokładnie zmiksować
  • Wylać masę na patelnię, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu do momentu, aż z wierzchu masa zacznie się ścinać. Następnie przełożyć omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę



Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz: