poniedziałek, 16 września 2013

Pieczone żeberka wieprzowe w musztardzie z cebulką

Żeberka przygotowałam na przyjazd znajomych.
Do ich przyrządzenia użyłam przyprawy, która zawiera miód w proszku... Cóż, trochę sceptycznie podeszłam do tego, ale ta ilość "miodu" to było wszystko, jeśli chodzi o słodki posmak. Jeśli chcemy, żeby żeberka były słodsze - trzeba dodać do marynaty 2 łyżki prawdziwego miodu. Np. kwiatowy. Ja nie dodałam, nie chciałam.

Składniki:
500-650  gramów żeberek wieprzowych
2-3 łyżki przyprawy do żeberek z miodem
1 cebula
3 łyżki musztardy (u mnie sarepska)
oliwa z oliwek
garść natki pietruszki


  • Musztardę, przyprawę do żeberek, 3 łyżki oliwy z oliwek i natkę pietruszki mieszamy w salaterce
  • Mięso myjemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Żeberka nacieramy marynatą  
  • Układamy wokół mięsa (i na nim) - cebulę, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godzin
  • Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i na dół wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Dzięki temu woda będzie parować i mięso nie wyschnie
  • Pieczemy bez przykrycia ok. 1 godziny (może być 15 minut dłużej)

Na zdrowie!:)

2 komentarze:

  1. musztarda podkreśla smak potrawy i czasami aby podkreślić smak sałatki czy nawet bigosu warto dodać odrobinę musztardy lub chrzanu :) tutaj jak widać mięsiwo z musztardą ma się dobrze - dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektorzy dodaja musztarde nawet do przetworow. Ja akurat tego nie probowalam, ale do marynat - lubie

      Usuń