Do ich przyrządzenia użyłam przyprawy, która zawiera miód w proszku... Cóż, trochę sceptycznie podeszłam do tego, ale ta ilość "miodu" to było wszystko, jeśli chodzi o słodki posmak. Jeśli chcemy, żeby żeberka były słodsze - trzeba dodać do marynaty 2 łyżki prawdziwego miodu. Np. kwiatowy. Ja nie dodałam, nie chciałam.
Składniki:
500-650 gramów żeberek wieprzowych
2-3 łyżki przyprawy do żeberek z miodem
1 cebula
3 łyżki musztardy (u mnie sarepska)
oliwa z oliwek
garść natki pietruszki
- Musztardę, przyprawę do żeberek, 3 łyżki oliwy z oliwek i natkę pietruszki mieszamy w salaterce
- Mięso myjemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Żeberka nacieramy marynatą
- Układamy wokół mięsa (i na nim) - cebulę, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godzin
- Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i na dół wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Dzięki temu woda będzie parować i mięso nie wyschnie
- Pieczemy bez przykrycia ok. 1 godziny (może być 15 minut dłużej)
- Podałam z zapiekanymi ziemniakami, ogórkiem kiszonym oraz sałatą polaną jogurtem naturalnym
Na zdrowie!:)
musztarda podkreśla smak potrawy i czasami aby podkreślić smak sałatki czy nawet bigosu warto dodać odrobinę musztardy lub chrzanu :) tutaj jak widać mięsiwo z musztardą ma się dobrze - dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńNiektorzy dodaja musztarde nawet do przetworow. Ja akurat tego nie probowalam, ale do marynat - lubie
Usuń