sobota, 14 września 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Robiłam zupę pieczarkową i zostało mi pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior.

Składniki:
1 polędwica (ok. 1/2 kg)
250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku")
1/2 litra wywaru warzywnego (może być bulion z kostki)
oliwa z oliwek
pieprz
rozmaryn
słodka, mielona papryka
ok. 2-3 łyżki mąki
na zdjęciu ze składnikami widać też jogurt naturalny, ale tym razem go nie dodawałam, ponieważ sos spod mięsa wyszedł tak pyszny, że dodanie śmietany byłoby grzechem;)


  • Mięso oczyszczamy, jeśli jest taka potrzeba, myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Obtaczamy w mące. Ja robię tak, że nabieram mąkę łyżką i sypię bezpośrednio na mięso, ręką rozsmarowując na wszystkie kawałki z obu stron. 
  • Następnie lekko przyklepujemy (nie używając tłuczka!) i rozpłaszczamy mięso ręką. Dzięki tak przygotowanemu mięsu nie musimy już potem, podczas duszenia, dodawać mąki, aby zagęścić sos. Sos, podczas pieczenia, trochę się zredukuje i jego konsystencja będzie w sam raz. Mniam:)
  • Mięso doprawiamy pieprzem i papryką
  • Rozgrzewamy (ale nie za bardzo) w większym garnku i na małym ogniu 2-3 łyżki oliwy z oliwek i nakładamy mięso, lekko mieszając drewnianą łopatką lub łyżką. 
  • Gdy się trochę podpiecze (nie musi być starannie i ciągle na małym ogniu) - dolewamy wywar, przykrywamy pokrywką i...
  • ... przygotowujemy pieczarki:) Myjemy (jeśli trzeba - obieramy), oddzielamy kapelusze od nóżek i kroimy tylko kapelusze na większe kawałki. Nóżek nie kroimy.
  • Tak przygotowane pieczarki dorzucamy wraz z rozmarynem do mięsa i dusimy całość do miękkości. Ok. 40-50 minut
  • W tym czasie możemy przygotować marchewkę z jabłkiem ucierając je na małych oczkach. Można też zrobić mizerię: ogórek pokroić w cienkie plasterki, trochę posolić do smaku i wymieszać z 1-2 łyżkami jogurtu naturalnego lub śmietany. 

Na zdrowie!:)

10 komentarzy:

  1. polędwiczki maja to do siebie że szybko można je przygotować i podać gotowe na stów. z pieczarkami uwielbiam ale najbardziej gdy są małe grzybki gotowane lub duszone w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. szczerze przyznam, że polędwiczki jadam bardzo rzadko, wręcz odświętnie..
    Ale tak mi smaka narobiłaś, że chyba w najbliższym czasie skuszę się ponownie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też często nie jem, ale już nie mogłam wytrzymać i zrobiłam :)

      Usuń
  4. smażymy same kapelusze a na zdjęciu przygotowana polędwiczka z nóżkami od pieczarek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... i pokrojonymi kapeluszami w kostkę :) Jest jedno i drugie na zdjęciu :) Byc może Ty smażysz same kapelusze - każdy robi inaczej

      Usuń
  5. pieczarki obiera się a nie myje. Pieczarka umyta nabiera wody i potem nie jest tak smaczna jak obrana

    OdpowiedzUsuń
  6. mam polędwiczkę i zastanawiałam się co mężowi ugotować na obiadokolację... i widzę że wpis jest z dnia mojego ślubu;) zabieram się do pracy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to nie ma to tamto - musisz zrobić :) To jest znak jakiś dobry, hihi

      Usuń