Składniki:
ok. 250-300 gramów łososia ze skórą
1/2 cytryny
2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania naczynia żaroodpornego
1 łyżeczka mąki
1/2 kostki bulionu warzywnego
200 ml śmietany 18%
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka tymianku
100 ml wody (z kranu, chyba, że mamy przegotowaną - ale nie to nie ma znaczenia)
2 żółtka
sól
pieprz
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C (u mnie termoobieg)
- Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem...
- ... i polać sokiem z połowy cytryny oraz obłożyć pokruszonym masłem
- Włożyć do piekarnika i piec 12 minut
- W tym czasie przygotujemy sos: na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z 1 łyżeczką mąki - podsmażamy na małym ogniu ok. 2 minut ale uważamy, żeby nie przyrumienić mąki
- Mieszając wlewamy powoli 100 ml wody, wrzucamy pół kostki bulionu i doprowadzamy do zagotowania
- Zdejmujemy z ognia
- Łączymy żółtka ze śmietaną...
- ... dodajemy koperek, natkę pietruszki i szczypiorek - mieszamy
- Łączymy sos z zasmażką na patelni
- Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut
Ja rybę zjadłam bez dodatków, ale można podać do zapiekanych ziemniaków.
Na zdrowie:)
Zapraszam do mojej akcji: "Zastąp słoik pysznym daniem"
Uwielbiam łososia, w każdym wydaniu:)
OdpowiedzUsuńjutro też mam łososia na obiad, teraz dojdzie do niego sos!
OdpowiedzUsuńale uczta! :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie polubiłam łososia, pyszny jest :)