wtorek, 8 października 2013

Zapiekane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym z cebulą i ziołami

Takie ziemniaki zrobiłam jakiś czas temu, gdy miałam już dosyć mięsa przygotowanego w sposób zwykły. Nie miałam ochoty ani na schabowe, nie chciałam bitek ani gulaszu. Rozmroziłam więc mięso mielone i wypełniłam nim ziemniaki:) Do tego podsmażona pieczarka i sałata z jogurtem naturalnym. Pycha!

Składniki:
1 kg większych ziemniaków (łatwiej będzie wydrążyć środek)
250 gramów mięsa mielonego (rodzaj wedle uznania)
1 cebula
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka rozmarynu
1 garść listków bazylii
ser żółty - opcjonalnie (początkowo chciałam posypać ziemniaki z wierzchu, ale zrezygnowałam)
sól
pieprz



  • Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie (z półtwardych łatwiej wydrążyć środek; ja to robiłam łyżeczką do melona, ale można zwykłą łyżeczką do herbaty)
  • Mięso podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Tłuszcz będzie się wytapiał podczas podsmażania mięsa
  • W tym czasie obieramy cebulę i siekamy - dodajemy do mięsa, doprawiamy całość pieprzem, rozmarynem i lubczykiem. Smażymy jeszcze chwilę
  • Nagrzewamy piekarnik termoobiegiem do 200 st. C
  • Ziemniaki należy przekroić na pół, wydrążyć środek i przełożyć do środka podsmażone mięso z ziołami (z pozostałych ziemniaków, które mamy po wydrążeniu można zrobić słone placuszki - są bardzo fajne do piwa albo po prostu jako przekąska podczas oglądania tv:) )
  • Listki bazylii posiekać. Jeśli chcemy ziemniaki zrobić z serem żółtym, to ucieramy go na tardce o dużych oczkach, przykrywamy nim mięso na ziemniakach i posypujemy z wierzchu bazylią. Ser może być równiez plasterkach - wtedy kroimy go na mniejsze kawałki tak, żeby przykrył wierzch ziemniaków
  • Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30-45 minut
Podawać z ulubioną sałatką lub surówką i, np., innymi zapiekanymi warzywami. U mnie - pieczarka pokrojona w kostkę i lekko podsmażona. 



Smacznego:)

2 komentarze: