1 kg większych ziemniaków (łatwiej będzie wydrążyć środek)
250 gramów mięsa mielonego (rodzaj wedle uznania)
1 cebula
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka rozmarynu
1 garść listków bazylii
ser żółty - opcjonalnie (początkowo chciałam posypać ziemniaki z wierzchu, ale zrezygnowałam)
sól
pieprz
- Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie (z półtwardych łatwiej wydrążyć środek; ja to robiłam łyżeczką do melona, ale można zwykłą łyżeczką do herbaty)
- Mięso podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Tłuszcz będzie się wytapiał podczas podsmażania mięsa
- W tym czasie obieramy cebulę i siekamy - dodajemy do mięsa, doprawiamy całość pieprzem, rozmarynem i lubczykiem. Smażymy jeszcze chwilę
- Nagrzewamy piekarnik termoobiegiem do 200 st. C
- Ziemniaki należy przekroić na pół, wydrążyć środek i przełożyć do środka podsmażone mięso z ziołami (z pozostałych ziemniaków, które mamy po wydrążeniu można zrobić słone placuszki - są bardzo fajne do piwa albo po prostu jako przekąska podczas oglądania tv:) )
- Listki bazylii posiekać. Jeśli chcemy ziemniaki zrobić z serem żółtym, to ucieramy go na tardce o dużych oczkach, przykrywamy nim mięso na ziemniakach i posypujemy z wierzchu bazylią. Ser może być równiez plasterkach - wtedy kroimy go na mniejsze kawałki tak, żeby przykrył wierzch ziemniaków
- Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30-45 minut
Podawać z ulubioną sałatką lub surówką i, np., innymi zapiekanymi warzywami. U mnie - pieczarka pokrojona w kostkę i lekko podsmażona.
Smacznego:)
Lubię tak przygotowane ziemniaki:)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na nudne ziemniaki, urozmaicenie mile widziane w kuchni :)
OdpowiedzUsuń