piątek, 18 października 2013

Kurczak w śmietanie z groszkiem

Bardzo dawno nie robiłam kurczaka w ten sposób. Moje dziecko uwielbia to danie. Przygotowuje się je bardzo szybko, więc jeśli mamy mało czasu, albo dziecko jest strasznie głodne :) - to polecam!


Składniki:
1 pierś kurczaka
1 nieduża cebula
1 puszka groszku
2-3 pieczarki (opcjonalnie - ja dodałam)
150 ml śmietany 12% lub 18%
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
granulowany czosnek lub 1 ząbek czosnku (ja dałam ząbek pokrojony w cienkie plasterki)


  • Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kawałki
  • Przyprawić i odstawić na bok
  • Zwilżyć garnek ciepła wodą (z kranu) i wlać śmietanę (dzięki wcześniejszemu zwilżeniu garnka, śmietana się nie przypali). Podgrzewamy mieszając
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki, a pieczarki można pokroić w kostkę lub grubsze plastry
  • Gdy śmietana jest ciepła, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki i groszek - mieszamy delikatnie
  • Dodajemy przygotowane wcześniej mięso - mieszamy. Chodzi o to, żeby kurczak został przykryty składnikami - szybciej i lepiej się udusi
  • Mięsod dusimy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i sprawdzając czy śmietana się nie przypala (nie powinna, jeśli będziemy mieszać)
  • Po tym czasie wyłączamy gaz i trzymamy mięso kolejne 10 minut, żeby "odpoczęło" co spowoduje, że będzie soczyste
  • Kurczaka przygotowanego w ten sposób można jeść bez dodatków, ale ja podałam z ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem i surówką z marchewki 

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. kurcze ja też, znaczy.. w ogóle kurczaka dawno nie jadłam!
    a surówka z marchwi rządzi :d ja zawsze z jabłkiem i śmietaną :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie danie, które można szybko przygotować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak tylko popatrzyłam na zdjęcie przypomniały mi się przedszkolne obiadki... u nas były bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń