Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 40 sztuk. U mnie było więcej, ale miałam ciasteczka różnej wielkości: jedne były większe, inne mniejsze. Część w ogóle była mała.
Przepis pochodzi z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji - ciasteczka w tej książce nazywają się "ciasteczkami babci".
Składniki na ciasto:
500 gramów mąki
1 kostka margaryny Kasi
7 żółtek (a tutaj sposób na wykorzystanie pozostałych 5 białek - nie marnujmy ich...)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
2 białka
200 gramów cukru pudru
Do dekoracji:
1 słoik dżemu truskawkowego
100 gramów orzechów włoskich (u mnie było 20 sztuk, po obraniu wyszło 110 gramów)
- Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut
- W tym czasie obieramy orzechy (jeśli mamy w łupinkach), układamy na czystej ściereczce i ubijamy tłuczkiem do mięsa
- Składniki na piankę ubijamy na sztywno - powstanie gęsta masa
- Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy...
- ... i foremką wykrawamy ciasteczka (usuwamy ciasto, które zostało po wycięciu ciasteczek, będziemy je jeszcze raz wałkować i wykorzystywać). Ja to robiłam foremkami o różnych kształtach - należy wówczas pamiętać, że musicie mieć liczbę parzystą tych samych kształtów, ponieważ będą one potem zlepiane dżemem w pary
- Po wycięciu ciasteczek przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie wyłożycie papierem blachy, to spływająca ewentualnie masa będzie potem trudna do usunięcia - to sam cukier. Przypalony nie schodzi łatwo. A papier po prostu zdejmiecie z blachy i wyrzucicie wraz z okruchami masy i orzechów do śmieci
- Piecyk nagrzać do 180 stopni (u mnie termoobieg)
- Ułożone na blachę ciasteczka posmarować najpierw masą (ja to robiłam łyżeczką)...
- ... a następnie posypać orzechami
- Piec ok. 10 minut
- Odstawić do wystygnięcia...
- ... i gdy wystygną smarować jedno ciasteczko dżemem i zlepiać drugim ciasteczkiem tego samego kształtu
Smacznego :)
Fantastyczne! Naprawdę robią wrażenie :)
OdpowiedzUsuńNo i pięknie! Robię jutro!.
OdpowiedzUsuńz orzechami chętnie zrobię
OdpowiedzUsuń