niedziela, 6 października 2013

Łosoś zapiekany w sosie ziołowym

Najpierw poszłam do stoiska ze swieżymi rybami. Rozejrzałam się, nosem pokręciłam bo na nic nie mogłam się zdecydować, po czym poszłam do ryb pakowanych w pudełka, słoiki, na tackach i... wróciłam do świeżych :) Tam właśnie kupiłam filet z łososia ze skórą :) 


Składniki:
ok. 250-300 gramów łososia ze skórą
1/2 cytryny
2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania naczynia żaroodpornego
1 łyżeczka mąki
1/2 kostki bulionu warzywnego
200 ml śmietany 18%
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka tymianku
100 ml wody (z kranu, chyba, że mamy przegotowaną - ale nie to nie ma znaczenia)
2 żółtka
sól
pieprz

  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C (u mnie termoobieg)
  • Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem...
  • ... i polać sokiem z połowy cytryny oraz obłożyć pokruszonym masłem
  • Włożyć do piekarnika i piec 12 minut
  • W tym czasie przygotujemy sos: na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z 1 łyżeczką mąki - podsmażamy na małym ogniu ok. 2 minut ale uważamy, żeby nie przyrumienić mąki
  • Mieszając wlewamy powoli 100 ml wody, wrzucamy pół kostki bulionu i doprowadzamy do zagotowania
  • Zdejmujemy z ognia
  • Łączymy żółtka ze śmietaną...
  • ... dodajemy koperek, natkę pietruszki i szczypiorek - mieszamy
  • Łączymy sos z zasmażką na patelni
  • Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut

Ja rybę zjadłam bez dodatków, ale można podać do zapiekanych ziemniaków.


Na zdrowie:)

Zapraszam do mojej akcji: "Zastąp słoik pysznym daniem"
  Zastąp słoik pysznym daniem - edycja I

3 komentarze:

  1. Uwielbiam łososia, w każdym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro też mam łososia na obiad, teraz dojdzie do niego sos!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale uczta! :)
    A ja właśnie polubiłam łososia, pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń