Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
masło pietruszkowe domowego wykonania - przepis tutaj
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
jajko
mąka
bułka tarta
- Pierś oczyszczamy, myjemy, ubijamy jak na kotlety
- Środek smarujemy sporą ilością masła. Ja dałam trochę za mało, więc nawet jeśli ilość, którą nałożycie będzie się Wam wydawać spora, to i tak spokojnie nakładajcie dalej :)
- Zwijamy w roladkę, jak na kotlety de volaille
- Panierujemy w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Jeśli zostanie Wam jeszcze jajko, to możecie zrobić podwójną panierkę, czyli po obtoczeniu w bułce włożyć jeszcze raz do jajka i znowu do bułki - taka panierka lepiej sklei mięso
- Na rozgrzanym oleju układamy roladki i smażymy je na małym ogniu z trzech stron, co spowoduje, że powstanie piramidka. Mięso smażone z czterech stron będzie z wyglądu "zwykłe". Smażone z trzech - zawsze to coś innego :) Smażymy na złoty kolor
- Podałam z fasolka szparagową...
- ... i ziemniakami
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz