poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Piramidki drobiowe z masłem pietruszkowym

Kolejna odsłona kurczaka :) Takie niby nic, a jakie fajne. Wystarczy dodać masło pietruszkowe, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i, po usmażeniu, delektować się smakiem :)


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
masło pietruszkowe domowego wykonania - przepis tutaj

sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
jajko
mąka
bułka tarta

  • Pierś oczyszczamy, myjemy, ubijamy jak na kotlety
  • Środek smarujemy sporą ilością masła. Ja dałam trochę za mało, więc nawet jeśli ilość, którą nałożycie będzie się Wam wydawać spora, to i tak spokojnie nakładajcie dalej :)
  • Panierujemy w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Jeśli zostanie Wam jeszcze jajko, to możecie zrobić podwójną panierkę, czyli po obtoczeniu w bułce włożyć jeszcze raz do jajka i znowu do bułki - taka panierka lepiej sklei mięso
  • Na rozgrzanym oleju układamy roladki i smażymy je na małym ogniu z trzech stron, co spowoduje, że powstanie piramidka. Mięso smażone z czterech stron będzie z wyglądu "zwykłe". Smażone z trzech - zawsze to coś innego :) Smażymy na złoty kolor
  • Podałam z fasolka szparagową...
  • ... i ziemniakami

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz