niedziela, 13 kwietnia 2014

Masło pietruszkowe

Bardzo proste w wykonaniu. Dwa składniki i po bólu ;)
W bardzo podobny sposób (żeby nie pisać, że w identyczny ;) ) można zrobić masełko bazyliowe. Tego rodzaju masła bardzo fajnie pasują do mięs. Ale na facebooku podrzucane pomysły toczyły się również wokół wafli ryżowych, kopytek i... maseczki na twarz:D To ostatnie oddaję do Waszego przemyślenia :D



Składniki:
2 pęczki natki pietruszki
1 kostka masła (u mnie to było Łaciate)
można dodać czosnek, ale ja nie dawałam, ponieważ nie zużyłam całego masła. Bałam się, że szybciej się zepsuje gdy będę dłużej trzymać w lodówce.

  • Natkę myjemy, odrywamy listki od łodyżek i drobno siekamy - przekładamy do malaksera
  • Kostkę masła kroimy w kawałki i dodajemy do malaksera
  • Oba składniki bardzo dokładnie siekamy i mieszamy aż do połączenia w jednolitą masę
  • Tak przygotowane masełko można przełożyć na folię, zwinąć w cukierek i włożyć do lodówki lub zamrażarki. Potem kroić w plasterki
Masło może służyć jako nadzienie do mięsa, np. gdy robimy de volaille.


Smacznego! :)

2 komentarze: