poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Ekspresowe spaghetti po bolońsku

Jak nie mam czasu to spaghetti robię z gotowego Łowicza po bolońsku. Nie potrzebuję przypraw (oprócz soli do ugotowania makaronu), mięso rozmrażam dzień wcześniej, a potem tylko gotuję makaron, podsmażam mięso i zalewam sosem. Można posypać startym "zwykłym" żółtym serem lub parmezanem (ja wolę zwykły, np. gouda).



Składniki:
słoik gotowego sosu po bolońsku (u mnie Łowicz)
1/2 kg mięsa mielonego (u mnie garmażeryjne, ale bardzo dobra będzie łopatka wieprzowa)
makaron typu spaghetti (ilość wedle uznania, u mnie na trzy porcje - pół paczki)
sól do ugotowania makaronu
6 łyżek startego żółtego sera (po 2 łyżki na porcje)

  • Zagotowujemy wodę z solą - soli nie żałować, ale nie przesadzać:) Nie wlewać oliwy! Sama woda i sól
  • Jak woda zacznie się gotować to włożyć makaron i gotować ok. 15 minut - sprawdzić czy jest gotowy po ok. 10-12 minutach. Lepiej, żeby makaron był bardziej twardy niż miękki. Rozgotowany będzie niesmaczny
  • Podgrzać patelnię bez dodawania tłuszczu i przełożyć zmielone mięso. Tłuszcz sam zacznie się wytapiać z mięsa
  • Smażyć dość długo często mieszając. Podsmażyć mocno, ale uwaga, żeby nie przypalić! Dlatego należy to robić na małym ogniu, często doglądając i mieszając
  • Po podsmażeniu przełożyć zawartość słoika do mięsa i smażyć ok. 5 minut. Zamieszać
  • Makaron przelać krótko zimną wodą
  • Przełożyć makaron do miseczki, na to ułożyć sos z mięsem i posypać startym, żółtym serem
Na zdrowie:)

1 komentarz:

  1. nie przepadam za gotowcami, ale od czasu do czasu-czemu nie?
    Wygląda apetycznie i to baaardzo ;)

    OdpowiedzUsuń