czwartek, 1 sierpnia 2013

Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym zapiekane z warzywami

Robiłam już kotlety schabowe, robiłam bitki... Tym razem wymyśliłam inny sposób na mięso wieprzowe. Chciałam wykorzystać ogórki kiszone. Dobrym pomysłem jest od czasu do czasu "rzucic okiem" na zawartość lodówki:)
Z części ogórków zrobiłam zupę ogórkową, a część zużyłam właśnie do zrazów. Do tego podałam ziemniaki zapiekane razem z mięsem i surówkę z kapusty.


Składniki:
3 kotlety
3 ogórki kiszone
1 marchewka
ziemniaki w ilości po ok. 3-4 szt. "na głowę" - zależy od wielkości
trochę mąki do oprószenia mięsa
zioła prowansalskie
bazylia
sól
pieprz

  • Mięso myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek i bardzo mocno ubijamy - tak, żeby były niemal przezroczyste
  • Ogórki kroimy wzdłuż na paski. Nie muszą być cienkie, niech będą bardziej wyczuwalne (jeden ogórek - jeden kotlet)
  • Przyprawiamy solą, pieprzem i otartą bazylią
  • Zwijamy mięso w rulony i delikatnie oprószamy mąką z każdej strony
  • Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy chwilę z każdej stronmy do "bladego" mięsa. Nie chodzi o usmażenie mięsa, a jedynie o delikatne podmsażenie - nie wylewamy oleju, na którym mięso było smażone, ponieważ...
  • ... przelewamy tłuszcz do żaroodpornego naczynia i układamy w nim mięso
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Lepiej, żeby były bardziej grubsze, niż cieńsze - przekładamy do naczynia i posypujemy ziołami prowansalskimi
  • Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub paski. U mnie i plasterki i paski:) Chwilę podgotowujemy i przekładamy do naczynia
  • Podgrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy mięso przez ok. 20 minut. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C, skrapiamy wszystko z wierzchu odrobiną oleju i pieczemy przez kolejne 20 minut
  • Podajemy:)
Na zdrowie! :)

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na kotlety. Zamiast takich tradycyjnych mozna zaserwowac calkiem fajny posilek:)
    http://butterfly-cook.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł tym bardziej jak jest ciepło,wyciągasz gotowy obiad z piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  3. koniecznie wypróbujcie bo jest łatwe do przyrządzenia, szybkie i PRZEPYSZNE! :) ja nie miałam akurat mięsa wieprzowego i zrobiłam z drobiowego ale muszę przyznać, że baaardzo nam smakowało!!:) szczerze powiem, ze wstępnie bałam się smaku bazylii ale koniecznie ją dodajcie do mięska bo nadaje niepowtarzalny smak!:) aaa i robiłam bez podsmażania na patelni tylko piekłam od razu na oleju lnianym i mniej więcej w połowie pieczenia polałam tym olejem wierzch mięska żeby nie było za suche ;) PALCE LIZAĆ!!!

    OdpowiedzUsuń