Z części ogórków zrobiłam zupę ogórkową, a część zużyłam właśnie do zrazów. Do tego podałam ziemniaki zapiekane razem z mięsem i surówkę z kapusty.
Składniki:
3 kotlety
3 ogórki kiszone
1 marchewka
ziemniaki w ilości po ok. 3-4 szt. "na głowę" - zależy od wielkości
trochę mąki do oprószenia mięsa
zioła prowansalskie
bazylia
sól
pieprz
- Mięso myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek i bardzo mocno ubijamy - tak, żeby były niemal przezroczyste
- Ogórki kroimy wzdłuż na paski. Nie muszą być cienkie, niech będą bardziej wyczuwalne (jeden ogórek - jeden kotlet)
- Przyprawiamy solą, pieprzem i otartą bazylią
- Zwijamy mięso w rulony i delikatnie oprószamy mąką z każdej strony
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy chwilę z każdej stronmy do "bladego" mięsa. Nie chodzi o usmażenie mięsa, a jedynie o delikatne podmsażenie - nie wylewamy oleju, na którym mięso było smażone, ponieważ...
- ... przelewamy tłuszcz do żaroodpornego naczynia i układamy w nim mięso
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Lepiej, żeby były bardziej grubsze, niż cieńsze - przekładamy do naczynia i posypujemy ziołami prowansalskimi
- Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub paski. U mnie i plasterki i paski:) Chwilę podgotowujemy i przekładamy do naczynia
- Podgrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy mięso przez ok. 20 minut. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C, skrapiamy wszystko z wierzchu odrobiną oleju i pieczemy przez kolejne 20 minut
- Podajemy:)
Na zdrowie! :)
Świetny pomysł na kotlety. Zamiast takich tradycyjnych mozna zaserwowac calkiem fajny posilek:)
OdpowiedzUsuńhttp://butterfly-cook.blogspot.com/
fajny pomysł tym bardziej jak jest ciepło,wyciągasz gotowy obiad z piekarnika
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbujcie bo jest łatwe do przyrządzenia, szybkie i PRZEPYSZNE! :) ja nie miałam akurat mięsa wieprzowego i zrobiłam z drobiowego ale muszę przyznać, że baaardzo nam smakowało!!:) szczerze powiem, ze wstępnie bałam się smaku bazylii ale koniecznie ją dodajcie do mięska bo nadaje niepowtarzalny smak!:) aaa i robiłam bez podsmażania na patelni tylko piekłam od razu na oleju lnianym i mniej więcej w połowie pieczenia polałam tym olejem wierzch mięska żeby nie było za suche ;) PALCE LIZAĆ!!!
OdpowiedzUsuń