Dzisiaj mam przepis na leczo ekologiczne (w sam raz dla dzieci), z warzyw z przydomowego ogródka. Poza tym gotowane jest na wywarze drobiowym, który kiedyś ugotowałam i zamroziłam - coś w rodzaju własnych kostek rosołowych. Niebawem pokażę, jak takie "kostki" zrobić samemu, żeby nie używać kupnych.
Składniki:
1 cukinia (ok. 300-320 gramów)
1 cebula
5 pomidorów malinowych
1 dymka (cała: cebulka ze szczypiorkiem)
1 czerwona papryka
1 pętko kiełbasy (jaka? wedle uznania, ale z zaufanego źródła, u mnie Sokołów)
4 listki laurowe
zioła prowansalskie
1 litr wywaru drobiowego
- Odmierzamy 1 litr wywaru i przelewamy do sporego garnka
- Kiełbasę podsmażamy na patelni, następnie przekładamy do garnka z wywarem
- Pomidory myjemy, kroimy na kawałki. Mogą być większe - rozgotują się
- Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę - przesypujemy do garnka
- Całą dymkę kroimy drobno i również dokładamy garnka
- Cukinię obieramy, kroimy w kosteczkę - do garnka, siup:)
- Doprawiamy ziołami prowansalskimi i dodajemy listki laurowe
- Gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu, pod przykryciem
- Najlepsze jest na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przemacerują
Można podać z bułeczką.
Na zdrowie:)
Biorę udział w akcjach:
Ja jestem fanką gęściejszego lecza, ale takie jak u Ciebie ma wiele amatorów, np. w mojej rodzince. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji psiankowatej. Czekam na wpis z domowymi kostkami rosołowymi.
OdpowiedzUsuńuwielbiam leczo jak już są własne pomidory to można zaszaleć :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńdomowe najlepsze! Zgadzam się z Tobą :)
OdpowiedzUsuńChoć u mnie w wersji bez papryki :D
Ja tylko żałuję, że nie mam swojego ogródka... Warzywa dostałam i szkoda mi było ich nie wykorzystać :)
UsuńTo, co mogę swojego mieć to zioła, ale też w zasadzie kupne. Plus taki, że ŻYWE :) a nie suszone.
czy można użyć pomidorów z puszki?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej
Usuń