środa, 28 sierpnia 2013

Serowe paluchy z ciasta francuskiego - coś na ząb

Trzeba zrobić coś do chrupania:) Serowe paluchy z ciasta francuskiego będą bardzo fajne zamiast kupnych chipsów czy chrupek.


Składniki:
1 gotowy arkusz ciasta francuskiego
ok. 200 gramów sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak
papryka mielona słodka
czosnek granulowany - opcjonalnie
1 jako do posmarowania

  • Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był owinięty. Smarujemy jajkiem, dzielimy na pół
  • Połowę sera odkładamy (ja nie odłożyłam, bo się rozpędziłam). Jeśli jest w kawałku, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli w plasterkach - to lepiej jest go pokroić w cienkie paseczki. Następnie kroimy w kosteczkę
  • Ułożyć ser na jednej połówce ciasta i doprawić papryką (oraz czosnkiem, jeśli mamy ochotę na bardziej ostry smak) 

  • Ser lekko przycisnąć do ciasta i przykryć drugim arkuszem i widelcem skleić dłuższe brzegi
  • Ponownie posmarować jajkiem
  • Na górę zetrzeć drugą połowę sera i również lekko przycisnąć do ciasta (ja już sera nie miałam, ponieważ z rozpędu użyłam go do środka)
  • Nagrzać piekarnik do 200 st. U mnie termoobieg, środkowa półka
  • Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm
  • Każdy pasek skręcamy w sprężynkę trzykrotnie
  • Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, smarujemy jajkiem
  • Pieczemy ok. 12-15 minut (czas pieczenia w zależności od piekarnika, trzeba obserwować)

Mimo, że tuczące, to na zdrowie! :)

4 komentarze:

  1. o ja! Jesteś moim mistrzem, zawsze kupuję je w sklepie, są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ho, ho! Zostałam mistrzem paluchów! :D Super, dzięki :D

      Usuń
  2. ekstra sprawa tylko jest jeden kłopot - nie można się od tak pysznych paluszków oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki super pomysł. Muszę zrobić taką przekąskę.

    OdpowiedzUsuń