niedziela, 25 sierpnia 2013

Ogórki na zupę ogórkową - zimą, jak znalazł!

Kupiłam kilka dni temu ogórki gruntowe, żeby zrobić z nich kiszone. Zostało mi 8 sztuk, a zabrakło dużych słoików, więc postanowiłam zrobić z nich dwa nieduże słoiczki ogórków na zupę ogórkową, którą będziemy wcinać zimą:)
Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi... 


Składniki:
10-20 kg dużych ogórków gruntowych
sól
czosnek
woda
koper

  • Ogórki obrać, pokroić na 4 części i wydrążyć z nich pestki
  • Pokroić na kwadraciki 
  • Do każdego słoika włożyć najpierw po dwa ząbki czosnku i koper, a następnie pokrojone w kostkę ogórki
  • Zagotować wodę. W 1 litrze wody rozpuścić 1 łyżkę soli i zalać ogórki
  • Zakręcić słoiki, ale delikatnie, nie dokręcać!
  • Odstawić na bok i dokręcić dopiero wtedy, gdy ogórki zaczną fermentować, tzn. pojawi się na wierzchu pianka, a woda przestanie być przezroczysta - to będzie po ok. 3-4 dniach, nie wcześniej
  • A potem, zimą, wyjmujemy słoiczki ze spiżarki i gotujemy zupę ogórkową:)

Na zdrowie! :)

Biorę udział w akcjach:

Zapasy na zimę - I edycja 2013   Ogórki do słoików marsz   

2 komentarze:

  1. Ja robię takie ogórki tylko jeszcze szybciej.Trę umyte ogórki na tarce o grubych oczkach do tego trę czosnek. ogórki dosalam i dodaję nasiona kopru.Zostawiam ogórki do czasu az puszczą sok i nastepnie przekładam do słoiczków i zakręcam.Po 2 tyg zanoszę do piwnicy. Zimą gotowy przecier ogórkowy a jaki smaczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też fajnie. Jak robię zupe ogórkową, to czasem trę kiszone ogórki na tarce o dużych oczkach, więc w sumie Twój przepis ułatwia robienie zupy po mojemu :)

      Usuń