poniedziałek, 1 lipca 2013

Waniliowy sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Robiłam już sernik na zimno z brzoskwiniami i borówkami, z serka naturalnego, a teraz sernik z truskawkami i galaretką. Tym razem z serka waniliowego.
Wykonanie jest podobne, ale ten sernik jest smaczniejszy.

Składniki:
1 kg serka waniliowego w wiaderku
1,5 szkl. cukru pudru
50 g żelatyny
2 galaretki truskawkowe
600 g truskawek

  • Przygotować obie galaretki w niecałym litrze wody (przy takiej pogodzie, gdy jest bardzo gorąco, należy użyć mniej wody). Odstawić do wystudzenia
  • Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl. wody, wymieszać i odstawić
  • Serek z cukrem pudrem przełożyć do malaksera i wymieszać
  • Żelatynę podgrzać w mikrofali, dodać 2 łyżki masy serowej i szybko wymieszać do połączenia składników (ja to robiłam sprężynką)
  • Przełożyć do masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników
  • Masę serową przełożyć do prostokątnej brytfanki i włożyć do lodówki na 1h
  • Truskawki umyć i pokroić w plasterki
  • Po 1h wyjąć sernik z lodówki i ułożyć na nim truskawki w "dachówkę" - jeden plasterek na drugi
  • Zalać gęstniejącą galaretką
Smacznego :)



Biorę udział w akcjach na zmiksowanych

Truskawkowy zawrót głowy 2013   Owoce z sadu i dzialki

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Kiedys robiłam serniki tylko takie z kartonu, z proszku. Ale odkad zrobiłam najpierw sernik z brzoskwiniami z sera w wiaderku, a potem ten, z truskwkami, to wiem, ze juz nigdy z proszku nie zrobie:)
      Taki sernik, z prawdziwego sera, moze byc ulubiencem wszystkich:)

      Usuń
  2. Wpraszam się na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik na zimno to obowiązkowe ciasto na urodzinach w moim rodzinnym domu :) Z truskawkami i brzoskwiniami jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń