Wykonanie jest podobne, ale ten sernik jest smaczniejszy.
Składniki:
1 kg serka waniliowego w wiaderku
1,5 szkl. cukru pudru
50 g żelatyny
2 galaretki truskawkowe
600 g truskawek
- Przygotować obie galaretki w niecałym litrze wody (przy takiej pogodzie, gdy jest bardzo gorąco, należy użyć mniej wody). Odstawić do wystudzenia
- Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl. wody, wymieszać i odstawić
- Serek z cukrem pudrem przełożyć do malaksera i wymieszać
- Żelatynę podgrzać w mikrofali, dodać 2 łyżki masy serowej i szybko wymieszać do połączenia składników (ja to robiłam sprężynką)
- Przełożyć do masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników
- Masę serową przełożyć do prostokątnej brytfanki i włożyć do lodówki na 1h
- Truskawki umyć i pokroić w plasterki
- Po 1h wyjąć sernik z lodówki i ułożyć na nim truskawki w "dachówkę" - jeden plasterek na drugi
- Zalać gęstniejącą galaretką
Smacznego :)
Biorę udział w akcjach na zmiksowanych
Pyszny klasyk:)
OdpowiedzUsuńTeż lubię :)
Usuńulubieniec mojego męża;D
OdpowiedzUsuńKiedys robiłam serniki tylko takie z kartonu, z proszku. Ale odkad zrobiłam najpierw sernik z brzoskwiniami z sera w wiaderku, a potem ten, z truskwkami, to wiem, ze juz nigdy z proszku nie zrobie:)
UsuńTaki sernik, z prawdziwego sera, moze byc ulubiencem wszystkich:)
Wpraszam się na kawałek:)
OdpowiedzUsuńTylko na jeden? Mogę dać więcej:)
UsuńSernik na zimno to obowiązkowe ciasto na urodzinach w moim rodzinnym domu :) Z truskawkami i brzoskwiniami jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuń