poniedziałek, 15 lipca 2013

Pancakes z miodem

Przepis można zmodyfikować mieszając ciasto np. z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach. Placuszki będą wtedy bardziej mokre w środku. 
Można też, zamiast jabłek, dać więcej cukru pudru. 
Albo, zamiast miodu, podać z owocami, dżemem lub posypać cukrem pudrem.



Składniki na 10 sztuk:
125 g mąki
125 g jogurtu naturalnego
25 g cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
25 g roztopionego masła
miód do polania (ew. dżem lub owoce)


  • Do malaksera wsypać mąkę, sodę cukier puder, jajko, masło i jogurt - zmiksować
  • Rozgrzać patelnię, wlać odrobinę oleju (ja wlałam łyżeczkę i pędzelkiem rozsmarowywałam na powierzchni przed każdym wyłożeniem kolejnej porcji - u mnie 3 sztuki na jeden raz) i łyżką nakładać ciasto. Smażyć na małym ogniu z każdej strony do zarumienienia
  • Gotowe polewać miodem ew. nałożyć na nie dżem czy owoce, albo posypać z wierzchu cukrem pudrem
Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. www.anielskieprzysmaki.pl-pycha.Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście anielskie:) Znalazłam kilka fajnych rzeczy dla siebie

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Następnym razem trochę zmodyfikuję. Dam więcej cukru pudru i muszę spowodować, żeby były bardziej mokre, bo zapychają :)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń