Składniki:
kotlety (ilość wedle uznania)
1 cebula (u mnie jedna, nieduża, na dwa kotlety)
mąka do posypiania + 1 płaska łyżeczka do zagęszczenia sosu
1 łyżeczka z kopką śmietany
łyżka masła
sól
pieprz
1/2 łyżeczki otartej bazylii
- Mięso myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek i cienko rozbijamy tłuczkiem (jak na schabowe)
- Rozbite mięso oprószamy mąką z obu stron
- Cebulę obieramy i drobno kroimy
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso bardzo krótko (po ok. 1 min. z każdej strony)
- Gotujemy wodę w czajniku i wrzącą dolewamy do mięsa w takiej ilości, żeby zakryła kotlety, dodajemy pokrojoną cebulę i łyżkę masła, doprawiamy - dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut
- Po tym czasie zagęszczamy sos: wlewamy do kubeczka łyżeczkę śmietany i dodajemy mąkę - mieszamy, po czym dolewamy trochę sosu spod mięsa i jeszcze raz dokładnie mieszamy sprężynką. Zagotowujemy chwilę ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Zjadłam z frytkami i marynowaną papryką. Popijałam kompotem z jabłek:)
Smacznego:)
ooo.. tak schabowego jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta opcja ;)
Moja mama takie w domu robila, poniewaz chodzilo o to, zeby mieso bylo miekkie, bo innego dzieci jesc nie chcialy :P
UsuńA bitka przygotowana w ten sposob jest miekka. Moja corka mowi: "mamo, zrob rozpadajace sie mieso" - czyli musi byc cos na rzeczy:)
te frytki nie bardzo mi tutaj pasują, wolę wersję z normalnymi ziemniaczkami ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń