Ilość składników podaję na 1 szaszłyka, ponieważ miałam jednego kotleta schabowego :)
Składniki:
1 kotlet schabowy bez kości
2 pomidory suszone i 3 łyżeczki zalewy olejowej
5 cienkich plasterków boczku
patyczek do szaszłyków
- Kotlet oczyszczamy z ewentualnych błonek i myjemy. Bardzo cienko rozbijamy tłuczkiem. Tak, żeby był "przezroczysty". Będziemy mieć wówczas pewność, że się mięso usmaży
- Nagrzewamy patelnię bez tłuszczu i lekko podsmażamy plasterki boczku (dosłownie po 2 minuty z każdej strony). Tłuszczu, wytopnionego z boczku, nie wylewamu, ponieważ będziemy smażyć na nim szaszłyk
- 2 pomidory miksujemy z 3 łyżeczkami zalewy olejowej ze słoika, żeby powstała pasta pomidorowa
- Utworzoną tapenadą smarujemy kotlet
- Na pastę pomidorową układamy podsmażone plasterki boczku
- Następnie zwijamy całość w rulon
- Rulon kroimy w mini roladki i nakłuwamy na patyczek do szaszłyków
- Podgrzewamy tłuszcz, który wytopił się z boczku (jeśli jest taka potrzeba dolewamy troszkę oleju, ale niedużo) i na małym ogniu smażymy szaszłyk z każdej z czterech stron. Dzięki temu, że mięso było bardzo mocno ubite - szaszłyk smaży się szybko
Podałam z ziemniakami ubitymi z koperkiem i kiszoną kapustą.
Smacznego :)
bardzo fajny sposób na szaszłyczki :) polecam szaszłyki i inne dania na grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-wolowe-po-wietnamsku/
OdpowiedzUsuńJa robiłam na patelni, ale tak sobie myślę, że z grilla też by były fajne:)
OdpowiedzUsuńnie słyszałam o czymś takim, ale bajerancko wygląda! a zapewne jak smakuje..
OdpowiedzUsuńMusze wykorzystać ten pomysł :)
Właśnie mnie też wygląd zachwycił:)
UsuńSuszone pomidory mogę wcinać bez końca. :)
OdpowiedzUsuńSzaszłyk prezentuje się znakomicie. :)
Też uwielbiam suszone pomidory, choć kiedyś nie byłam do nich przekonana. Mama mnie namówiła i nie żałuję:)
Usuń