niedziela, 21 lipca 2013

Marchewka z groszkiem - dodatek do drugiego dania

Dostałam marchewkę i groszek, z ogródka. Nie jakieś kupne, niewiadomego pochodzenia tylko PRAWDZIWE:)
Powstała marchewka z groszkiem. Do obiadu.


Składniki:
kilka sztuk małej, młodej marchewki
groszek w łupinkach
1/2 kostki bulionu z zielem angielskim i listkiem laurowym
1/3 kostki bulionu warzywnego
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka mąki




  • Marchewkę oczyścić, pokroić wzdłuż na pół. Zazwyczaj kroję marchewkę w małą kostkę, ale w tym przypadku zależało mi na zachowaniu kształtu małej marchewki
  • Groszek wyłuskać
  • Warzywa przełożyć do garnuszka, zalać wodą, dołożyć kostki rosołowe i gotować do miękkości
  • Gdy warzywa będą miękkie, zagęścić sos śmietaną z mąką (podobnie jak robiłam przy sosie do pulpetów): śmietanę i mąkę przełożyć do kubeczka, wymieszać i podlać wywarem spod warzyw. Dokładnie wszystko połączyć i całość przelać do garnka z marchewką i groszkiem. UWAGA. Należy pamiętać o zahartowaniu śmietany, czyli zawsze lejemy gorące do zimnego, a nie odwrotnie, bo powstaną "kluchy"
  • Doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki z mąki
  • Podawać do drugiego dania

Smacznego:)

Biorę udział w akcjach:

   Warzywa Strączkowe - edycja letnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz