Tak więc otworzyłam lodówkę i wyjęłam:
1 opakowanie ciasta francuskiego
kilka plasterków wędliny
kilka plasterków sera żółtego
1 cebulę
1 małe jajko
do tego przyprawy:
sól
pieprz
otarta bazylia
mielona słodka papryka
- Ser żółty pokroić w paski
- Cebulę obrać i pokroić w plasterki
- Rozwinąć ciasto i ułożyć najpierw wędlinę...
- ... potem paski żółtego sera...
- ... rozłożyć cebulę i przyprawić
- Następnie zawinąć trochę krótsze brzegi...
- ... zwinąć całość w rulon...
- ... i posmarować roztrzepanym jajkiem
- Przełożyć ciasto wraz z papierem, w które było owinięte, do formy
- Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec ok. 40-45 minut
- Po wyjęciu rolady z piecyka pokroić ją na plasterki i podawać z ketchupem
Świetne danie na podwieczorek lub kolację.
Smacznego:)
Ależ to apetycznie wygląda,świetnie to wymyśliłaś.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń