środa, 24 lipca 2013

Rolada z ciasta francuskiego "nadziana" serem żółtym, wędliną i cebulą

Całkiem niedawno koleżanka mi powiedziała, żebym otworzyła lodówkę i opublikowała wpis pt.: "coś z niczego" :) 



Tak więc otworzyłam lodówkę i wyjęłam:
1 opakowanie ciasta francuskiego
kilka plasterków wędliny
kilka plasterków sera żółtego
1 cebulę
1 małe jajko
do tego przyprawy:
sól
pieprz
otarta bazylia
mielona słodka papryka



  • Ser żółty pokroić w paski
  • Cebulę obrać i pokroić w plasterki
  • Rozwinąć ciasto i ułożyć najpierw wędlinę...
  • ... potem paski żółtego sera...
  • ... rozłożyć cebulę i przyprawić
  • Następnie zawinąć trochę krótsze brzegi...
  • ... zwinąć całość w rulon...
  • ... i posmarować roztrzepanym jajkiem
  • Przełożyć ciasto wraz z papierem, w które było owinięte, do formy 
  • Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec ok. 40-45 minut 
  • Po wyjęciu rolady z piecyka pokroić ją na plasterki i podawać z ketchupem

Świetne danie na podwieczorek lub kolację.
Smacznego:)

2 komentarze: