1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 szklanka mleka
3 łyżki mąki kukurydzianej
6 łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 żółtka
3 łyżki masła
owoce (u mnie maliny, borówki, porzeczka)
- Ciasto podzielić na 12 części, pozawijać boki w taki sposób, aby powstały miseczki
- Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec przez 15 minut. Jeśli podczas pieczenia ciasto w środku zacznie rosnąć, to nic się nie dzieje - po upieczeniu środek można przycisnąć i powstanie miseczka
- Z podanej ilości mleka odlać 2/3 szklanki i zagotować
- W połowie pozostałego mleka rozprowadzić mąkę kukurydzianą i dodać do gorącego mleka - gotować mieszając, aż masa zgęstnieje
- Wsypać cukier i cukier waniliowy - zagotować ciągle mieszając
- Pozostałe mleko wymieszać z 3 żółtkami i połączyć z masą
- Ostudzić. Gdy ostygnie zmiksować z 3 łyżkami masła aż powstanie gładki krem
- Do upieczonych i ostudzonych miseczek nakładać po łyżce kremu i po kilka owoców
lubię takie szybkie deserki, mmm:)
OdpowiedzUsuńFru, fru, fru i zrobione:)
Usuń