Składniki:
3 czerwone papryki
1 puszka pomidorów (ew. 3-4 szt. pomidorów pokrojonych w kawałki tak, jak przyrządzałam do leczo)
1 nieduża marchewka
20 dag pieczarek
kawałek boczku (naprawdę nieduży, u mnie to była resztka)
2 laski kiełbasy
sól
pieprz
papryka mielona
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Zawartość puszki z pomidorami przelewamy do garnka
- Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do pomidorów
- Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy w plasterki - siup do garnka:)
- Marchewkę obieramy kroimy na małe kawałki - hop do garnka:)
- Boczek podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Nie wylewamy tłuszczu z boczku ponieważ będzie nam potrzebny do podsmażenia kiełbasy
- Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy na tłuszczu z boczku. Całość, wraz z tłuszczem, przekładamy do warzyw
- Dolewamy wodę 1 cm nad składnikami, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie
- Ja podaję z kajzerką
Smacznego :)
a ja zawsze myślałam, że paprykarz to takie coś w puszce :D ale ze mnie baaran!
OdpowiedzUsuńWygląda na sycące danie, idealne na zimę ;)
Jaki baran?:)
UsuńBo to też "takie coś w puszce":) Tamto się nazywa paprykarz szczeciński (czy jakoś tak) i smakuje rybą:D i nie wiesz co jest w środku puszki. A ten jest domowy, ma warzywa i na pewno wiesz co jest w garnku. I nie ma nic wspólnego z tamtym:)