niedziela, 21 lipca 2013

Paprykarz

Danie jednogarnkowe, szybkie w wykonaniu i sycące. Miałam trzy czerwone papryki, które musiałam już wykorzystać. Podobnie było z boczkiem. Wpadłam więc na pomysł wykonania paprykarza. Dokupiłam tylko pieczarki. Paprykarz robiłam wczoraj, ale dania jednogarnkowe mają to do siebie, że są lepsze na drugi dzień gdy przez noc przejdą wszystkimi składnikami.




Składniki:
3 czerwone papryki
1 puszka pomidorów (ew. 3-4 szt. pomidorów pokrojonych w kawałki tak, jak przyrządzałam do leczo)
1 nieduża marchewka
20 dag pieczarek
kawałek boczku (naprawdę nieduży, u mnie to była resztka)
2 laski kiełbasy
sól
pieprz
papryka mielona
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • Zawartość puszki z pomidorami przelewamy do garnka
  • Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do pomidorów
  • Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy w plasterki - siup do garnka:)
  • Marchewkę obieramy kroimy na małe kawałki - hop do garnka:)
  • Boczek podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Nie wylewamy tłuszczu z boczku ponieważ będzie nam potrzebny do podsmażenia kiełbasy
  • Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy na tłuszczu z boczku. Całość, wraz z tłuszczem, przekładamy do warzyw
  • Dolewamy wodę 1 cm nad składnikami, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie
  • Ja podaję z kajzerką
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. a ja zawsze myślałam, że paprykarz to takie coś w puszce :D ale ze mnie baaran!
    Wygląda na sycące danie, idealne na zimę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki baran?:)
      Bo to też "takie coś w puszce":) Tamto się nazywa paprykarz szczeciński (czy jakoś tak) i smakuje rybą:D i nie wiesz co jest w środku puszki. A ten jest domowy, ma warzywa i na pewno wiesz co jest w garnku. I nie ma nic wspólnego z tamtym:)

      Usuń