Mało składników i mało nakładu czasu :)
1 nieduża kapusta pekińska
1 łyżeczka kminku
- Kapustę kroimy w paski, ale nie za drobno, przepłukujemy wodą
- Przekładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości 1 cm ponad kapustę
- Posypujemy kminkiem i mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem ok. 10-15 minut
- Podajemy z pyzami drożdżowymi i gulaszem z polędwicy wieprzowej duszonym z cebulką i marchewką
Smacznego! :)
Uwielbiam kapustę pekińską ! To jedna z moich ulubionych , ale kminku nie lubię :) Wolę ją z kukurydzą .
OdpowiedzUsuńNa zimno z kukurydzą też dobra, tylko ja za kukurydzą z kolei nie za bardzo przepadam. W wersji z kminkiem jadłam po raz pierwszy, ale ja kminek lubię :)
Usuńnie przygotowywałam jej tak nigdy-zawsze lądowała w sałatce kebabowej, albo takie letniej!
OdpowiedzUsuńHmm... muszę się skusić :)
Ale czy tego kminku nie wychodzi za dużo? Może by tak nie wiem.. czubricy? Albo pieprzu ziołowego dodatkowo?
Choć sądzę, że jak to do obiadu z poprzedniego wpisu, to kmin dla trawienia ;)
Ten kminek to dlatego tyle, że to danie jest czeskie :) Ja to gotowałam na podstawie programu "Davida w Europie" na Kuchni+. A on Czechem jest, No i ło, tak to było :)
Usuń