Poza tym bardzo pasuje do piwa :)
Składniki:
słoik oliwek zielonych nadziewanych masą paprykową
1 ciasto francuskie
1 jajko
drewniane patyczki do szaszłyków
- Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na paski o szerokości oliwek
- Każdy pasek złożyć na pół i zaznaczyć środek
- Na środku paska położyć oliwkę i owinąć ją ciastem, położyć drugą oliwkę i owinąć tak samo. W ten sam sposób owijamy resztę oliwek, aż do końca paska
- Przygotowane oliwki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków
- Nagrzać piecyk do 190 stopni
- Szaszłyki posmarować jajkiem i piec 20 minut
Bardzo pomysłowe i pewnie świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie bardzo fajnie komponuje się z zielonymi oliwkami. Nie wiem, jakie by było w smaku z czarnymi, ale trzeba spróbować. Ja z czarnymi nie robiłam :)
UsuńFajny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńNa sylwestra w sam raz ! Genialny pomysł :) Co prawda za oliwkami nie przepadam ale ciasto francuskie jest uniwersalne i myślę że np:. pieczarki też by pasowały :)
OdpowiedzUsuńO pieczarkach nie pomyślałam, ale rzeczywiście to też może być fajny pomysł :)
Usuńswietne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńProsta i efektowna przekąska ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńRzeczywiście prosta i wbrew pozorom szybko się ją robi :)
UsuńOliwek nie lubię ale wygląda to rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńOliwki można zastąpić jakimś innym ulubionym smakołykiem. Natalie proponowała pieczarki. Ciekawe, jakby się zachowały np. pomidorki koktajlowe... Nie wiem, czy by nie rozmiękły, ale trzeba eksperymentować :)
UsuńS chutí bych se zakousla a zapila dobrým vínkem a zazpívala "Živihó-živihó-živhóóó! Blanulka
OdpowiedzUsuńNa zdraví! ;)
Usuńnie jem oliwek, ale ta przekąska i tak mnie zachwyciła!
OdpowiedzUsuńTe ułożenie owocków, cudo! :)
Zauważyłam, że z tymi oliwkami to tak różnie bywa. Ja uwielbiam, ale najbardziej zielone z tą masą paprykową. Mogę je wyjadać prosto ze słoika i bez żadnych dodatków :)
UsuńZajefajny pomysł.
OdpowiedzUsuńW kuchni może tyle dobrego wyczarować.