Szynka delikatna, lekka, a jednocześnie dobrze zwarta i wygodna do krojenia na krajalnicy.
Składniki na ok. 680 gramów gotowej mielonki:
500 gramów mielonego z indyka
400 gramów filetów z piersi indyka
1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki
2 płaskie łyżki majeranku
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
- Mięso mielone przekładamy do salaterki
- Filety myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i ubijamy przez folię spożywczą (niezbyt mocno)
- Ubite filety kroimy w małe kawałki i przekładamy do mielonego mięsa
- Wsypujemy majeranek, paprykę, sól i pieprz - całość bardzo dokładnie mieszamy, mocno uciskając, aż wszystkie składniki (szczególnie mięso) dobrze się połączą
- Zagotowujemy wodę w dużym garnku tak, żeby się zmieścił szynkowar
- Przygotowane mięso przekładamy do specjalnego woreczka, woreczek wkładamy do szynkowara i całość parzymy na bardzo małym ogniu 2,5h od momentu osiągnięcia przez mięso 70-85 stopni C (woda ma mieć przez cały czas parzenia 95 stopni C)
- Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie umieszczamy go w lodówce na kilka godzin (u mnie na całą noc, u mnie ok. 8h)
- Wyjmujemy mielonkę z lodówki, a po wyciągnięciu z szynkowara - zachwycamy się jej smakiem :)
Na zdrowie:)
Taka maszyna to bardzo przydatna rzecz ;)
OdpowiedzUsuńDomowa wędlinka 100 razy zdrowsza !
cud, miód, maaalina! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe szynki, mm ;)
heja. a co powiecie o wyrobach sklepowych tego typu? czy sa w ogole takie mielonki bez konserwantow???
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, czy można takie kupić (raczej wątpię), dlatego nie kupuję, a robię sama. Wczoraj zrobiłam na przykład w piekarniku pierś z kurczaka nadziewaną pomidorami suszonymi, ziołami i czosnkiem. Na kanapki - super! Po co więc kupować? Lepiej i zdrowiej zrobić samemu.
UsuńJa też jestem za robieniem takich rzeczy samemu w domu:) Wiadomo, że jak się je dobrze zrobi to żadne sklepowe się z nimi nie równają:) A co do produktów bez konserwantów, to duże firmy typu Kania już takie wędliny robią, ale mielonek raczej takich nie ma.
OdpowiedzUsuń