A dzisiaj mój! :D
Na święta Bożego Narodzenia! :)
Składniki:
na ciasto
150 gramów margaryny Kasi
2 jajka
250 gramów mąki
80 gramów cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao ciemnego
masa serowa
600 gramów sera białego w wiaderku
5 jajek
150 gramów margaryny Kasi - rozpuszczonej i ostudzonej
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, ja zrezygnowałam)
- Składniki na ciasto przekładamy do malaksera i mieszamy
- Przekładamy na blat i krótko ugniatamy
- Następnie formujemy gruby wałek i odkrawamy 1/3 ciasta - odkładamy na bok
- 2/3 ciasta wałkujemy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
- Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C
- Jajka ubijamy w malakserze na puszystą pianę i dodajemy resztę składników - dokładnie miksujemy na jednolitą masę - będzie lejąca
- Przelewamy masę na spód ciasta kruchego
- 1/3 część ciasta, które wcześniej odłożyliśmy, wałkujemy i rwiemy "łatki", które układamy na wylaną masę
- Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 55 minut. Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy sernik jeszcze 5 minut w środku
- Wyjmujemy, studzimy, zjadamy :)
Na święta - jak znalazł! Sernik jest niesamowicie puszysty.
Cudny serniczek, te łatki dodają mu niesamowitego uroku :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle śliczny ! Wygląda jak taka krówka :)
OdpowiedzUsuńPiękny i niezwykle smaczny :)
OdpowiedzUsuńo mniam, mniam mniam ♥
OdpowiedzUsuńDobrze mieć Taką Koleżankę Kasię!
OdpowiedzUsuńWłaśnie próbowałem.... Kawałek, który dostałem wydawał się duży. Ale zaraz po jego zjedzeniu,
chciałoby się jeszcze i jeszcze........i jeszcze.
Dobrze mieć Taką Koleżankę Kasię!!!.... Pozdrawiam Kasiu. Krzysztof
jadłam, jadłam, delektowałam się. Ekskluzywny. Nie powstydziłaby się najlepsza cukiernia. Masa serowa delikatna, mająca to "coś" w sobie. Uważam ten sernik za jeden z SUKCESÓW Kasi!
OdpowiedzUsuń