piątek, 6 grudnia 2013

Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym

Raz już robiłam podobne danie. Były to pulpeciki w sosie pomidorowym, które zajmują pierwsze miejsce na moim blogu :) 
Teraz postanowiłam zrobić troszkę inną wersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym.



Składniki:
na klopsiki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 marchewka
1 cebula
1/2 szklanki ryżu nieugotowanego
1 łyżka majonezu
pieprz
czosnek granulowany
przyprawa typu Vegeta

na sos:
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1/2 szklanki soku pomidorowego (u mnie Cappy)
1/2 szklanki wody
2 płaskie łyżki mąki
Vegeta

  • Ryż ugotować w osolonej wodzie
  • Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach
  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę
  • Na patelni podsmażyć (nie za długo) cebulę z marchewką
  • Przełożyć do miski mięso, ugotowany ryż, cebulę z marchewką, majonez i przyprawy
  • Uformować klopsiki i układać w naczyniu żaroodpornym
  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni C
  • Zrobić sos: wymieszać śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy i wodę, dodać majonez, mąkę i przyprawić Vegetą
  • Sosem zalać klopsiki...
  • ... i przykryć folią aluminiową
  • Piec 40 minut, a po tym czasie zdjąć folię i podpiec jeszcze ok. 10 minut

Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zapiekane ! Pyszności :)
    Wesołych Mikołajek !

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez się prezentują te klopsiki. Często robię pulpety, ale jeszcze nigdy ich nie zapiekałam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale po co ta vegeta... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś nie lubi - dodawać nie musi. To jest moja propozycja, którą każdy może zmienić wedle własnych gustów smakowych :)

      Usuń
  4. Zgadzam się z Panią Katarzyną. Ja również zrezygnowałam z majonezu :)

    OdpowiedzUsuń