Teraz postanowiłam zrobić troszkę inną wersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym.
Składniki:
na klopsiki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 marchewka
1 cebula
1/2 szklanki ryżu nieugotowanego
1 łyżka majonezu
pieprz
czosnek granulowany
przyprawa typu Vegeta
na sos:
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1/2 szklanki soku pomidorowego (u mnie Cappy)
1/2 szklanki wody
2 płaskie łyżki mąki
Vegeta
- Ryż ugotować w osolonej wodzie
- Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę
- Na patelni podsmażyć (nie za długo) cebulę z marchewką
- Przełożyć do miski mięso, ugotowany ryż, cebulę z marchewką, majonez i przyprawy
- Uformować klopsiki i układać w naczyniu żaroodpornym
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni C
- Zrobić sos: wymieszać śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy i wodę, dodać majonez, mąkę i przyprawić Vegetą
- Sosem zalać klopsiki...
- ... i przykryć folią aluminiową
- Piec 40 minut, a po tym czasie zdjąć folię i podpiec jeszcze ok. 10 minut
- Podawać z ziemniakami i z surówką
Smacznego! :)
Ale pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekane ! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWesołych Mikołajek !
Alez się prezentują te klopsiki. Często robię pulpety, ale jeszcze nigdy ich nie zapiekałam...
OdpowiedzUsuńAle po co ta vegeta... :(
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś nie lubi - dodawać nie musi. To jest moja propozycja, którą każdy może zmienić wedle własnych gustów smakowych :)
UsuńZgadzam się z Panią Katarzyną. Ja również zrezygnowałam z majonezu :)
OdpowiedzUsuń