środa, 18 grudnia 2013

Zapiekane ziemniaki w kształcie różyczek

Ziemniaki inne niż ugniatane czy gotowane bowiem zapiekane w kształcie różyczek :) Kiedyś robiłam zapiekane, krojone w plasterki, wraz z warzywami i takie zapiekane w całości. Te są troszkę inne. Gdy przytrzymamy dłużej w piecyku - zrobią się chipsy ;)


Składniki:
2-3 ziemniaki na osobę
przyprawa do ziemniaków
zioła prowansalskie
Vegeta
oliwa z oliwek do polania różyczek z wierzchu

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki
  • Foremki do babeczek nasmarować tłuszczem
  • Układać plasterki warstwowo ale w pionie tak, żeby powstała różyczka
  • Nagrzać piecyk do 180 stopni C
  • Różyczki skropić oliwą z oliwek, przyprawić ziołami prowansalskimi, Vegetą i dodać przyprawę do ziemniaków
  • Piec ok. 20-30 minut do zarumienienia się ziemniaków

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Jakie śliczne ! Ja bym tak nie umiała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Umiałabyś zrobić, bo to naprawdę nic trudnego. Tylko plasterki muszą być naprawdę cienkie. Będą się wtedy lepiej układać.

      Usuń
  2. ale super pomysł!
    Niby zwykły ziemniak, a tak efektownie podany ;D

    Super idea!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku jakie śliczne. Świetny pomysł z tymi foremkami do mufinek :) nie wpadłabym na to :)
    ale mi smaka narobiłaś, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zrób, bo to taka odmiana na talerzu :)

      Usuń
  4. Kasiu, fantastyczny pomysł. Na pewno skorzystam i koniecznie zrobię na Święta, a jutro będzie próba generalna (jakby co :) Pozdrawiam i dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń