czwartek, 19 grudnia 2013

Roladki z kurczaka

Fajnie tak porobić porządki w przepisach :) Ten dostałam jakieś 3 lata temu, więc trochę czasu juz minęło. 
Tak więc, żeby było inaczej, to drób w postaci roladki zrobiłam :) Kurczak nadziany... kurczakiem oraz porem i cebulką. Do tego trochę sosu sojowego - dosłownie kilka kropel. 3 lata temu robiłam tę roladkę na Boże Narodzenie.
Poza tym można ja przygotować na Sylwestra i podać np. z sosem chrzanowym lub innym ulubionym.


Składniki:
3 piersi z kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
kawałek pora, ok. 10 cm
1 cebula, może być czerwona
opcjonalnie można dodać natkę pietruszki - ja nie dodałam, bo nie miałam. Użyłam suszony majeranek
2 łyżki śmietany 18%
oliwa z oliwek do smażenia
folia aluminiowa do gotowania roladek

  • Piersi oczyszczamy z błonek, myjemy
  • Jedną pierś tniemy na kawałki, wrzucamy do blendera dodając śmietanę - miksujemy na gładką masę z sosem sojowym
  • Dwie pozostałe piersi, oddzielnie, wkładamy pomiędzy folię spożywczą i cienko ubijamy
  • Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę, pora w krążki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę - podsmażamy z majerankiem
  • Folię aluminiową smarujemy oliwą i przekładamy na nią mięso
  • Masę mieszamy dokładnie z cebulką i porem 
  • Przekładamy masę na każdy ubity kawałek mięsa i za pomocą folii aluminiowej zwijamy tworząc roladkę. Końce folii zwijamy w cukierek :)
  • Zagotowujemy wodę z solą i do gotującej się wody przekładamy roladki. Garnek lepszy większy tak, żeby obie roladki ugotować w tym samym czasie - gotujemy 25-30 minut
  • Roladki wyjmujemy i kroimy w 1 cm plastry. Układamy na półmisek. Można podać z chrzanem

Smacznego :)

W myśl akcji:

3 komentarze: