poniedziałek, 23 grudnia 2013

Łosoś zapiekany z migdałami

Miałam wczoraj ochotę na lekką kolację. Pobiegłam do sklepu i kupiłam sobie kawałek łososia. Zapiekłam z masełkiem, oregano i płatkami migdałowymi. Palce lizać!
Tak przygotowanego łososia można również podać na święta.



Składniki na 1 porcję:
kawałek łososia
2 łyżki płatków migdałowych
oregano - ilość wedle uznania, u mnie ok. 1 łyżka
masło
folia aluminiowa do pieczenia
  • Piecyk nagrzewamy do 220 stopni
  • Łososia myjemy i nacinamy nie przecinając skórki
  • Pomiędzy nacięcia wkładamy po kawałku masła, a następnie posypujemy oregano
  • Na wierzch sypiemy płatki migdałowe
  • Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, przekładamy na nią łososia i zamykamy folię
  • Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut

Zrobiłam sobie do tego poszatkowaną kapustę pekińska z czerwoną papryką pokrojoną w paseczki i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka. Kolacja lekka, bez ziemniaków i jasnego pieczywa :)

Na zdrowie! :)

W myśl akcji:
   Wigilia 2013

2 komentarze:

  1. Mmmm ... uwielbiam łososia ! A taki z migdałami - cudo ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, ciekawe połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń