Tak przygotowanego łososia można również podać na święta.
Składniki na 1 porcję:
kawałek łososia
2 łyżki płatków migdałowych
oregano - ilość wedle uznania, u mnie ok. 1 łyżka
masło
folia aluminiowa do pieczenia
- Piecyk nagrzewamy do 220 stopni
- Łososia myjemy i nacinamy nie przecinając skórki
- Pomiędzy nacięcia wkładamy po kawałku masła, a następnie posypujemy oregano
- Na wierzch sypiemy płatki migdałowe
- Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, przekładamy na nią łososia i zamykamy folię
- Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut
Zrobiłam sobie do tego poszatkowaną kapustę pekińska z czerwoną papryką pokrojoną w paseczki i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka. Kolacja lekka, bez ziemniaków i jasnego pieczywa :)
Na zdrowie! :)
W myśl akcji:
Mmmm ... uwielbiam łososia ! A taki z migdałami - cudo ! ;)
OdpowiedzUsuńHmm, ciekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuń