Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji". Trochę go zmodyfikowałam smarując ciasto z wierzchu Nutellą i posypując wiórkami kokosowymi.
Składniki:
250 gramów margaryny
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki śmietany 18%
1/4 szklanki miodu płynnego
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 jajka
1 przyprawa do pierników
bakalie (ja nie dawałam)
Nutella do posmarowania ciasta
wiórki kokosowe do posypania wierzchu
- Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę
- Cały czas mieszając dodawać po 1 jajku, miód, oliwę, sodę i przyprawę
- Następnie dodać śmietanę i ewentualnie bakalie
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni
- Blachę wyłożyć papierem, wlać masę i piec 40 minut. Ja masę przelałam do dużej blachy, ponieważ potrzebowałam minimum 25 kawałków ciasta. Ciasto było więc niskie, a nie takie jak klasyczny piernik. Jeśli chcemy, aby piernik miał duże kawałki, to należy przygotować wąską, podłużną formę
- Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta - posmarować wierzch Nutellą i posypać wiórkami kokosowymi
- Wiem od córki, że ciasto dzieciom smakowało :)
Smacznego więc :)
W myśl akcji:
Chciałabym aby mamusia mi takie ciasto do szkoły upiekła ;)
OdpowiedzUsuńHahaha, ale mnie ubawiłaś! :)
Usuńposmarowałaś go nutella! matko, rozpustaaaa <3
OdpowiedzUsuńJak szaleć to szaleć :D
Usuń